Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wycinanie grafiki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mayka
Witam,
Mam taki problem, grafik wymyslił że zdjęcia bedą w kształcie chmurek, i potrzebuje teraz jakieś cudo żeby z kwadratowego zdjecia wycieło mi chmurke w kształcie koła (no prawie to koło), z kwadratu zostaje tylko chmurka a reszta jest przeźroczysta, coś jak w photoshopie nakłada sie maski - czy php albo jakas biblioteka obsługuje coś takiego ?
com
a nie prościej wkleić już wycięta chmurkę? do tego byś musiał wyliczać kąty, co mniemam jest przerostem formy nad treścią wink.gif

do obrazków jest GD lub imagemagick wink.gif
Olbrych
Mógłbyś użyć tutaj HTML5 albo bibliotek Js ale to chyba będzie przerost formy nad treścią.
Kshyhoo
Kwestia odpowiednio dobranego sharpe imagefilledpolygon.
Mayka
com, jak byś dostał dziennie 10000 chmurek do wyciecia to chyba szybko by Ci sie znudziło wink.gif
Kshyhoo, no i co że narysuje sobie nawet ten kwiatek tym czymś ? Jak to się ma do wyciniania pozniej ?
Potrzebuje to zrobić najprościej jak sie da.. Jeśli sie da..
com
owszem, ale tak jak powiedziałem żeby otrzymać kształt, który nie jest figurą prostokątną, potrzebujesz znać kąty tych krzywych... możesz sobie je oczywiście wyliczyć ale urobisz się więcej niż przy wycinaniu ich...
vermis
Nie sprawdzałem czy działa, ale wyglada na to, że rozwiązuje Twój problem.
http://stackoverflow.com/questions/7203160...ng-transparency
phpion