Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zrobiona aplikacja, ale jak zrobić klasy?
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
rafakl
Witam,

Otóż miałem do zrobienia aplikację z formularzem logowania, która przyjmuje wpisy (data, akcja, jaki użytkownik to zrobił etc). Aplikacja ta również posiada opcje edycji wpisów, usuwania ich, dodawania oraz przeglądania coś a la logów. Taka prosta aplikacyjka.
Mam pytanie w związku z tym, jak zrobić to tego klasy aby dało się zrobić dokumentację w UML w diagramie klas. Czy w takiej prostej aplikacyjce takie coś w ogóle da się zrobić?
Wiem, że może mętnie to wytłumaczyłem, także w przypadku jakiś pytań chętnie odpowiem.

PS. w aplikacji tej, nie definiowalem własnych funkcji, wszystko robilem na prostym html'u oraz na komendach PHP typu mysql_query, mysql_fetch_row, etc.
com
zacznijmy od tego że najpier robisz model UML, a potem na podstawie niego budujesz aplikację smile.gif Jak chcesz robić klasy to sie zapoznaj z OOP smile.gif
rafakl
Hej com,

Oczywiście wpierw powinien byc diagram UML a na jego podstawie program. Zapoznałem się na szybko z OOP.
Dodam że moje doswiadczenie z programowaniem to zaledwie miesiąc.

W związku z moją gotową aplikacją mam pomysł aby zrobić takie oto klasy:
klasa logowanie,
klasa operacje na wpisach, która będzie uogólnieniem klas dodawanie wpisów, edycja wpisów, usuwanie wpisów
klasa Dziennik zdarzeń,
etc.
czy taki pomysł jest dobry?
Jak już wspominałem moje doświadczenie z programowaniem jest bardzo niewielkie i własnie chciałem zrozumieć ideę obiektowości na przykładzie mojej aplikacji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.