GameMaker
19.11.2013, 09:41:46
Witajcie !
W godzinach szczytu na moim portalu, strona zaczyna się strasznie długo ładować poprzez skrypty reklamowe, tzn. adkontekst.
Czy istnieje możliwość zmierzenia czasu, w jakim jest zaciągany kod od reklamodawcy?
Pozdrawiam
Sephirus
19.11.2013, 09:50:18
Jeśli masz FF z firebugiem lub chrome to wystarczy w zakładce sieć popatrzeć co ile się ładuje

Jeśli chcesz więcej - do FF (nie wiem jak chrome) jest dodatek YSlow - polecam - zrobi test i podpowie co i jak.
EDIT: IMHO godzina szczytu nie powinna mieć wpływu na długość ładowania się zewnętrznych reklam - jeśli tak jest to trzeba sprawę zbadać - może ograniczyć reklamy.
GameMaker
19.11.2013, 10:14:54
Ogólnie, w Chrome sprawdzałem ile się ładuje reklama i doszedłem do wniosku, że adserver siada, bo trzeba czekać na pobranie skryptu.
Dlatego chcę zmierzyć czas ładowania live i ewentualnie usuwać z DOM kod reklamy.
markuz
19.11.2013, 10:17:15
Spróbuj użyć do tego JavaScript. Na początek ustawić timer, ustawić event onload dla reklamy, i jeśli event nie wystąpi po określonym czasie to usuwasz element DOM ze strony.
Sephirus
19.11.2013, 11:34:39
Ja bym podszedł do problemu nieco inaczej.
Za załadowaną stronę uważam moment odpalenia onload. Potem można niej normalnie pracować. Standardowo kody reklam ładują się już w momencie ładowania strony - a jeśli tak jest to onload wykona się dopiero jak wszystkie reklamy się załadują... Może zmienić sposób ich odpalania tak by odpalały się po "onload" - wówczas strona jest już załadowana a reklamy się doładowywują już mniej "agresywnie" i nie spowolniają samego ładowania się strony
Marek (Adkontekst)
20.11.2013, 14:05:35
#GameMaker
jeden z dostawców infrastruktury dla naszej sieci miał ostatnio przejściowe problemy, co mogło przełożyć się na czas ładowania skryptów.
W razie dodatkowych pytań jesteśmy dostępni pod adresem wydawcy(at)adkontekst.pl
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.