Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie warunku w skrypcie bez uruchamiania go?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Loku
Witam. Mam problem, jeśli taki temat już istnieje to przepraszam, ale nie potrafię wpisać takiej frazy bo nie wiem jak to ująć.

Chodzi o to:

Mam np if'a sprawdzającego cokolwiek, np. czy w bazie danych pole "cos" jest równe 1 albo 2 albo ileś tam. Skrypt sprawdzi czy jest równe tyle i tyle, dopiero gdy odświeżę stronę z nim. Czyli wpiszę URL do pliku index.php, w którym sprawdzam warunek. Jak zrobić, aby skrypt sprawdzał to że tak powiem w czasie rzeczywistym?

Pozdrawiam!
Loku.
!*!
Możesz odświeżać stronę przez ajax (http://api.jquery.com/jQuery.ajax/)np. co minutę, chyba że potrzebujesz czegoś co będzie wydajne wtedy websockets.
Loku
Super, ale czy ta strona będzie odświeżana nawet wtedy, gdy nie będzie nikt na niej siedział? W sensie, że nie trzeba będzie wejść jako zalogowany użytkownik(tutaj zapomniałem wspomnieć o tym, że jest sesja, może poza nią dać warunek?)

Bo mój skrypt działa tak(prosta sprawa):

Panel logowania,
Wpisuję nick i hasło z bazy danych,
Sesja jest na użytkownika
Jeżeli jest zalogowany to dla każdego użytkownika z osobna sprawdza warunek jakiś tam(mało istotne jaki) w każdym razie każdy użytkownik musi odświeżyć stronę, aby warunek sprawdził czy w bazie np voted jest równe 1 albo 0, czy coś tam innego.

Jak by to rozwiązać?

@edit

P.S A czy w JS zrobię takie odświeżanie np takim kodem? W sensie czy będzie takie samo jak to Ajaxowe:

Kod
setTimeout(function()
{
   window.location.reload(1);
}, 10000);

?
!*!
To nie ma znaczenia gdzie dasz skrypt który to weryfikuje. A jeśli chcesz odświeżać coś automatycznie przy zerowej ogladalności, możesz zrobić to z poziomu crona po stronie serwera.

Cytat
P.S A czy w JS zrobię takie odświeżanie np takim kodem? W sensie czy będzie takie samo jak to Ajaxowe:

Nie. Ajax ma pobrać tylko to co jest potrzebne, a tu przeładowujesz całość.
Szymciosek
Nie, bo to odświeży całą stronę, a ajax wyśle zapytanie do skryptu php, który zwróci Ci jakieś dane w pewnej postacji, a z nimi już dalej możesz np. podmienić konkretny content na stronie (np. tylko listę z głosowaniem)
Loku
Świetnie, dziękuję bardzo za pomoc, mam nadzieję, że sobie poradze wink.gif

Pozdrawiam serdecznie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.