mam nadzieję że problem na tyle poważny że nie pomyliłem działu i nie powinien trafić do przedszkola.
Pisze do was z nietypowym - dla mnie problemem, i dobrze by było kilka szczegółów rzucić na temat mojej osoby.
Jestem stażystą i uczę się PHP, nie pierwszy raz w życiu spotykam się z wyrażeniami regularnymi i proste sam potrafię sformułować, niestety dostałem zadanie wyciągnięcia informacji o 3500 produktach z zagranicznego sklepu internetowego - prawdopodobnie autorski soft bo do niczego nam to nie pasuje żeby szukać wsparcia na forach jakiej kolwiek dystrybucji.
Pozwolę sobie okroić lekko szkielet html bo zależy mi z wiadomych przyczyn na tym bo nikt nie wiedział co to za sklep.
Samą aplikację do automatyzacji tego napisać potrafię bez większego problemu, lecz mam problem z napisaniem wyrażenia do tego.. prawdę mówiąc nie wiem nawet od czego zacząć. (Tutaj możecie mnie karcić że nie przychodzę ze swoim kodem, ale też nie chodzi mi o to byście to zrobili za mnie)
Myślałem o wykorzystaniu strip-tags'a i podzieleniu tego explode do tablicy by potem to wrzucić do swojej bazy ale problem polega na tym że jeśli np. (Intel Atom N2600, 1 GB, 320 GB SATA 5400 rpm, 10`, Intel GMA 3600, Windows 7 Starter 32 bit) tutaj ktoś dołoży jaki kolwiek parametr, napisze że jest to promocja, cokolwiek się tam zmieni to cała tablica przesunie się i w bazie zrobi mi się taki bałagan że przy ilości produktów w tym sklepie - nigdy tego nie opanuję i będę miał całą bazę do wyrzucenia ze względu na konieczność użycia CRON'a - systematyczna aktualizacja listy.
Wiem że prościej napisać do nich o kopie bazy danych bo to zwyczajna dystrybucja i pewnie by się zgodzili zadowoleni ze sprzedaży w Polsce ale .. jestem na stażu. Mam się uczyć i potrzebuję waszej pomocy przy logicznym ogarnięciu jak te dane wyciągać i formatować.
Ktoś, coś, pomoże?