Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Instalacja MongoDB na Symfony 1.4
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Dartam
Witam,
zainstalowałem symfony 1.4 i go skonfigurowałem, następnie zaintalowałem MongoDB i teraz mam problem jak to ze sobą połączyć. Jak skonfigurować MongoDB pod Symfony 1.4? W internecie dość skąpo, a jak już to po angielsku.

I jeszcze mam pytanie na boku. Gdy wchodzę do MongoDB pod adres http://localhost:28017/ i gdy kliknę np. w "listDatabases" to pojawia mi się komunikat:
  1. REST is not enabled. use --rest to turn on.
  2. check that port 28017 is secured for the network too.

O co chodzi? Jak wyświetlić listę baz? ohno-smiley.gif
matix
No przecież dostałeś komunikat, że masz odpalić MongoDB z przełącznikiem --rest ?

Kod
mongod --rest

Wpierw zabij proces mongod:

Kod
killall mongod

Piszę z palca, więc mogłem się pomylić.
Dartam
Te polecenia nic nie zmieniły, albo moja wiedza i umiejętności są tak niskie, że nawet nie dostrzegłem, że coś się zmieniło. oneeyedsmiley02.png

Ale mniejsza, chyba można to pominąć? Jak doinstalowałem do Symfony 1.4 plugin sfMondongoPlugin to czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć teraz jak to ze sobą połączyć? W sensie:

1. Jest jakiś panel bazy MongoDB? Coś typu phpMyAdmin? Jeśli tak, to gdzie można dorwać adres albo jak go zdefiniować?
2. Jak skonfigurować połączenie z MongoDB z plikami Symfony?
3. W jakim pliku tworzyć same tabele do bazy i rekordy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.