Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SF][SF2][Symfony2]Problem z uprawnieniami dla katalogów app/cache i app/logs
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
amii
Próbowałem to zrobić na wszystkie sposoby z dokumentacji, czyli:
Pierwszy sposób
Cytat
HTTPDUSER=`ps aux | grep -E '[a]pache|[h]ttpd|[_]www|[w]ww-data|[n]ginx' | grep -v root | head -1 | cut -d\ -f1`
$ sudo setfacl -R -m u:"$HTTPDUSER":rwX -n -m u:`whoami`:rwX app/cache app/logs
$ sudo setfacl -dR -m u:"$HTTPDUSER":rwX -n -m u:`whoami`:rwX app/cache app/logs

To pogrubione -n dodawałem opcjonalnie.

Drugi sposób
Odkomentowałem w pliku app_dev.php
  1. umask(0000);

Trzeci sposób:
chmod -R 777 app/cache
chmod -R 777 app/logs

Efektów brak: http://91.205.72.98/framework/ip/web/app_dev.php
destroyerr
Jeżeli chcesz uzyskać dostęp do tego pliku, to proszę otwórz go i dodaj np. IP z którego się łączysz w odpowiednim warunku. Ewentualnie zakomentuj ten warunek. Oczywiście na to samo wskazuje komunikat błędu.
amii
Sorki zapomniałem, że app_dev.php ma filtr zabezpieczjący w każdym razie komunikat błędu z tego pliku to:
Cytat
RuntimeException: Failed to write cache file "/var/www/framework/ip/app/../var/cache/dev/classes.php".
Pyton_000
jak na moje oko to masz coś nie halo ze ścieżkami...
masz taki katalog:
/var/www/framework/ip//var/cache/dev/
questionmark.gif
skowron-line
Nie zmieniaj uprawnien do pliku tylko wlasciela a ten powinien byc taki jak ten na ktorym apache chodzi (www-data)
Kod
sudo chown user:grupa sciezka do katalogu
amii
Hmm. nie wiem dlaczego Symfony utworzył inną strukturę katalogów. Instalowałem composerem wersję 2.5.*
Faktycznie problemem było to, że próbował zapisywać w var/cache i var/logs, po zamianie uprawnień dla tych katalogów jest ok
No spoko tylko czemu o tym w ogóle w dokumentacji nie wspomniano.
skowron-line
Cytat(amii @ 11.07.2014, 13:02:42 ) *
Hmm. nie wiem dlaczego Symfony utworzył inną strukturę katalogów. Instalowałem composerem wersję 2.5.*
Faktycznie problemem było to, że próbował zapisywać w var/cache i var/logs, po zamianie uprawnień dla tych katalogów jest ok
No spoko tylko czemu o tym w ogóle w dokumentacji nie wspomniano.

Od wersji 2.5 masz instalujac masz mozliwosc wyboru struktury katalogow jak w wersji 2.5 lub jak w 3 (pewnie wybrales 3)

+

http://stackoverflow.com/questions/2399329...ctory-structure
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.