Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: EnVOlution - cholernie wolny CMS na localhoscie
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
qtchb
Witam!

Mam na stacji roboczej w lokalnej sieci firmowej protal CMS na EnVolution.

Podstawowe dane:
Win98
512 RAM
Celeron 2,4
Sieć na Novellu
Serwer: Krasnal Serv 2,6 (PHP4, mysql 4, apache 1,3)

Wiem, jak to wygląda, tak naprawdę nic nie jest ok - ani system operacyjny, ani konfiguracja serwera www, ani lokalizacja (serwer na stacji roboczej, to pomyłka). Ale nie miałem na to wpływu, a chciałem uruchomić stronkę.

W tym CMSie uruchomiłem własny moduł. Zajmuje się obsługą biblioteki: dane o książkach, notowanie wypożyczeń i zwrotów, wyszukiwanie książek.
Pisałem to proceduralnie, bo nie znam "obiektówki".

Problemem jest to, że strony ładują się starsznie długo. Czasami trwa to nawet 1 min! Ostatnio nawet phpmyadmin ładuje każdą stronę po 12 sec, a strony na portlu (bez względu na to, czy korzystają z moich skryptów, czy nie) średnio po 25 sec.

Baza jest ok, poczytałem i wiem, że struktura bazy jest bez zarzutu. Robię optymalizacje.

Możecie dać mi jakieś wskazówki co do poprawienia szybkości działania cmsa? Co zwalnia działanie? Co wyłączyć (usunąć)?

Czy statystyki i userpoints opóźniają działanie cmsa? Można wyłączyć userpoints?
bela
sprobuj zainstalowac cos innego zamiast krasnala
qtchb
W tej chwili zrezygnowałem z uruchamiania krasnala i zamiast startować "Krasnal klienta" uruchamiam bezpośrednio apache'a i myslda

Ale efekt nie jest najlepszy - wciąż wolno chodzi.

Słyszałem tez taką opinię, że w moim przypadku najlepiej będzie zainstalować:
apache'a 2.0.5 z php 4.3.9
mysqla w wersji 3

Czy to faktynicze pomoże? (może niepotorzebnie męczę się z uruchomieniem apache'a 2)?
scanner
Sprawdź co siedzi w pamięci - z doświadcznie wiem, ze np. Skype potrafi zamulić Apache'a do tego stopnia że generowanie stron zwalnia ok. 15to krotnie na moim komputerze.

Spróbuj dodać np. MMCache do swojej konfiguracji.

Zamień Krasnala na np. WAMPServer5
qtchb
No tak.. Info jak byk stoi na głównej stronie WAMPa: Nie działa z win98
sad.gif

Ma ktoś może Wampa 4, albo linka?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.