Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie jak zrobić taki [w opisie] skrypt
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Laghnarr
Witam serdecznie.

W języku PHP tworzę zaledwie od miesiąca, jeszcze wiele rzeczy nie potrafie i wiele możliwości tegoż interesującego języka nie znam. Dlaczego w ogole piszę w PHP? No cóż, przede wszystkim od dawna już tworzę strony w HTML i CSS, a więc nauka PHP to kwestia "poszerzenia" moich możliwości w tworzeniu stron internetowych. Drugim powodem jest to, że chciałbym napisać - z początku - prosty silnik gry sieciowej działającej w przeglądarce (tzw MMO via WWW). Dla osób obeznanych w tej dziedzinie dodam, że chciałbym zrobić silnik podobny do Vallheru, niemniej w wielu aspektach inny.
To trudne zadanie, wymagające dużo czasu ode mnie oraz pieniędzy na serwer, nie wspominając już o późniejszym rozpowszechnianiu gry (tj zachęcania graczy do grania w coś nietypowego) - jakoś to będzie.
Mam nadzieję, że z czasem nie będę musiał pytać nikogo o rady.

Wracjąc na ziemie... Prosiłbym was o przedstawienia mi propozycji jak zrobić taki skrypt (pewnie dla wielu z was to nic wielkiego):
Użytkownik rejestruje się w serwisie (wypełnia formularz zawierający login, hasło oraz email), loguje się po razy pierwszy i - tu jest mój problem - wyświetla mu się konkretna podstrona (niedostępna do osób których ona niedotyczy i nie do pominięcia) na której MUSI podać w formularzu dane dodatkowe (związane z fabuła i mechaniką gry). Jeżeli nie uzupełni formularza - nie ma dostepu do zawartości właściwej - jeśli natomiast uzupełni - zyskuje dostep do treści właściwej a sama podstrona nigdy więcej się nie pokazuje.

Domyślam się że muszę to zrobić w bazie danych i w jakiejś petli, tylko jak hmm....

Serdecznie pozdrawiam.
markonix
Po logowaniu sprawdzaj flagę lub po prostu czy te dane dodatkowe są uzupełnione.
Opieranie tego o coś innego (sesje lub link do pierwszego logowania) może być zawodne.
Dodatkowy plus to uzupełnienie danych które wyskoczy już bieżącym użytkownikom np. gdy dodasz jakieś dodatkowe pola.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.