Witam serdecznie.
W języku PHP tworzę zaledwie od miesiąca, jeszcze wiele rzeczy nie potrafie i wiele możliwości tegoż interesującego języka nie znam. Dlaczego w ogole piszę w PHP? No cóż, przede wszystkim od dawna już tworzę strony w HTML i CSS, a więc nauka PHP to kwestia "poszerzenia" moich możliwości w tworzeniu stron internetowych. Drugim powodem jest to, że chciałbym napisać - z początku - prosty silnik gry sieciowej działającej w przeglądarce (tzw MMO via WWW). Dla osób obeznanych w tej dziedzinie dodam, że chciałbym zrobić silnik podobny do Vallheru, niemniej w wielu aspektach inny.
To trudne zadanie, wymagające dużo czasu ode mnie oraz pieniędzy na serwer, nie wspominając już o późniejszym rozpowszechnianiu gry (tj zachęcania graczy do grania w coś nietypowego) - jakoś to będzie.
Mam nadzieję, że z czasem nie będę musiał pytać nikogo o rady.
Wracjąc na ziemie... Prosiłbym was o przedstawienia mi propozycji jak zrobić taki skrypt (pewnie dla wielu z was to nic wielkiego):
Użytkownik rejestruje się w serwisie (wypełnia formularz zawierający login, hasło oraz email), loguje się po razy pierwszy i - tu jest mój problem - wyświetla mu się konkretna podstrona (niedostępna do osób których ona niedotyczy i nie do pominięcia) na której MUSI podać w formularzu dane dodatkowe (związane z fabuła i mechaniką gry). Jeżeli nie uzupełni formularza - nie ma dostepu do zawartości właściwej - jeśli natomiast uzupełni - zyskuje dostep do treści właściwej a sama podstrona nigdy więcej się nie pokazuje.
Domyślam się że muszę to zrobić w bazie danych i w jakiejś petli, tylko jak hmm....
Serdecznie pozdrawiam.