Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF][ZendFramework] Da się utworzyć tabelę bez primary key?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Vill
Utworzyłam kilka tabel w bazie danych, zarówno takich z kluczem prywatnym, jak i bez. Do wszystkich napisałam klasę dziedziczącą po Zend_Db_Table_Abstract.

Chciałam utworzyć relację wiele do wielu pomiędzy niektórymi tabelami. Coś takiego:

Klasy modelu dla tych tabel:
  1. class ClientTable extends Zend_Db_Table_Abstract {
  2.  
  3. protected $_name = 'client';
  4. protected $_primary = 'ClientLogin';
  5. protected $_sequence = false;
  6.  
  7. }

1. class GroupTable extends Zend_Db_Table_Abstract {
  2.  
  3. protected $_name = 'group';
  4. protected $_primary = 'GroupID';
  5. protected $_sequence = 'GroupID';
  6.  
  7. }

1. class ClientGroupTable extends Zend_Db_Table_Abstract {
  2.  
  3. protected $_name = 'client_group';
  4. protected $_sequence = false;
  5.  
  6. }

Zend wyświetlił mi taki komunikat:
Message: A table must have a primary key, but none was found for table 'client_group'

Czy jest jakaś możliwość, żeby utworzyć w Zendzie tabelę bez primary key? Czy nie ma możliwości i muszę dodać dodatkowe pole ID do tabeli określającej relację? Czy może jakoś obejść ten problem tworząc klucz główny z dwóch kolumn (choć nie wiem czy jest taka możliwość dla Zenda)? Jak to rozwiązać?
mortus
Ustaw klucz na obie kolumny:
  1. protected $_primary = array('ClientLogin', 'GroupID');

Nie będzie to mieć negatywnych wpływów na działanie aplikacji, a nawet powinno nieco je przyspieszyć. Niestety według specyfikacji Zend_Db_Table nie może korzystać z tabel, które nie posiadają klucza głównego. Więcej na http://framework.zend.com/manual/1.10/en/zend.db.table.html.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.