Od jakiegoś czasu zagłębiam się w tajniki zabezpieczania stron i piszę od podstaw mały CMS. Czytałem na temat kradzieży sesji i jakie niesie to za sobą konsekwencje, więc postanowiłem pogłowić się nad rozwiązaniami tego problemu i mimo poszukiwań - brak prostych, skutecznych rozwiązań. Z tego co rozumiem, generowanie nowego id sesji nie daje nic - zmienne przechowywane w poprzedniej sesji wciąż istnieją na serwerze i posiadają te same dane a wykradnięcie tej starej sesji dalej jest możliwe. W dodatku za każdym razem tworzy się nowy plik sesji na serwerze a przy tysiącach użytkowników strony może dać to tysiące nowych plików co parę sekund (nie mierzę w takie liczby, to tylko przykład).
Napisałem niewielki kod, który w efekcie końcowych zmienia sam identyfikator sesji za każdym razem, i usuwać poprzedniki:
foreach($_SESSION as $var => $value) { $TEMP_SESSION[$var] = $value; } foreach($TEMP_SESSION as $var => $value) { $_SESSION[$var] = $value; }
Do tymczasowej tablicy ładuję zmienne z tablicy sesji, usuwam sesje, tworzę nową o innym id, i przypisuję sesji zmienne i wartości znajdujące się tablicy tymczasowej.
Zaiste to tylko kawałek kodu, zamierzam obudować go w klasę i dodać do tego coś w rodzaju sprawdzania czy użytkownik sesji wciąż użytkuje z tego samego systemu i przeglądarki (przypisywanie ip odpada bo ponoć nie sprawdza się w sieciach osiedlowych).
Czy takie rozwiązanie ma sens i czy nie obciąża tym znacznie serwera?