Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny][SF2][Symfony2] Porównanie i update
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Forti
hm.. szczerze to nawet nie wiem w jaki sposób to sobie szukac. Kombinuje zrobić to najprostszą drogą. A mianowicie:

mamy pewne api pewnej strony, które dostarcza nam szereg pewnych informacji dla setek obiektów w formie Json. To sobie dekoduje itp. i zapisuje do bazy przy użyciu doctrine 2. Wszystko sprawnie działa.

Jednak dane mogą się zmienić, np. jedna z kilku kolumn, jeden znam, gdzieś false na true itp. Mogę zrobić sobie metodę, która w pętli będzie mi porównywać każde pole z każdym odpowiednikiem w ów api. Trochę krótsza metoda (chyba, musiałbym przeprowadzić testy) to zrobienie hash rekordu w bazie (jako całość) i tak samo odpowiednich rekordów z api - jak zmiana to lecimy z update. Jeszcze prostsza metoda to robić hash api, zapisać go w bazie i sprawdzać co jakiś czas - oszczędzamy na ciągłym hashowaniu rekordu z bazy (nie istotne).

Tak bym to zrobił normalnie. Jednak symfony i doctrine to potężne narzędzia. Jest mnóstwo opcji o których pojęcia nie mam wink.gif może istnieje jakiś sposób "wewnątrz" frameworków, które zrobią to szybciej? hm. smile.gif
uirapuru
Jeżeli chcesz pobrać całą zawartośc z api do wyliczenia jej hasha, żeby porównać z zapisanym hashem... a potem (w razie różnicy) drugi raz pobrać, żeby wynaleźć zmiany... To może prościej byłoby po prostu pobrać całą zawartość api i zaktualizować u siebie "na ślepo" wszystkie obiekty? Miałbyś pewność, że wszystko jest aktualne i dużo prostszy kod.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.