Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [codeigniter] problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Bondar91
Witam,
mam taki problem chciałbym stworzyć coś takiego by użytkownicy mogli poprzez kliknięcie w przycisk obok danego przedmiotu zapisywać się na dane zajęcia. Oczywiście zajęcia są wylistowane z bazy. I tak zrobiłem tabele o nazwie przedmioty z polami id, nazwa_przedmiotu i user_id. Nie mam pojęcia jak zrobić by w tabeli oczywiście po kliknięciu przez danego użytkownika na button zapisz się dodawało jego id do pola user_id co by świadczyło o zapisaniu go na dany przedmiot .
Pozdrawiam i czekam na pomoc.
rad11
Sprawa jest prosta przy logowaniu pobierasz z inputa login i haslo chyba ze kontem jest mail to samego maila, tworzysz metode ktora sprawdza czy taki uzytkownik istnieje i zwracasz jego id. To uzyskane id przypisujesz do sesji. Podczas klikniecia w submit w parametrze wysylasz postem to id i zapisujesz do bazy.

1.  
  2. //ta metode dodajesz do modelu
  3. public function getId($username){
  4.  
  5. return $this->db->select('id')->from('tabela')->where('username', $username);
  6.  
  7. }
  8.  
  9. //te wartosci dodajesz do metody w controllerze
  10. $newdata = array(
  11. 'username' => $_POST['nazwa_inputa_login']
  12. );
  13.  
  14. $this->session->set_userdata($newdata);
  15.  
  16.  
  17. $username = $this->session->userdata('username');
  18.  
  19. //ta wartosc username musisz oczywiscie zwrocic do widoku aby przekazac ta wartosc do parametru formularza
  20.  
  21. echo form_open('controller/metoda/' . $username);
  22. echo form_submit('mysubmit', 'Wyślij formularz!');
  23. echo form_close();
  24.  
  25. public function metoda($username){
  26.  
  27. $user_id = $this->nazwa_modelu->getId($username);
  28.  
  29. i tutaj dajesz metode insert w ktorej dodasz id
  30. }
  31.  
  32.  

Sorry ze tak kod pomieszany ale pisane z palca powinno zadzialac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.