no tak, ale moje rozwiązanie z liczeniem "ile czasu upłynęło" nie rozwiąze ci problemów płynności a jedynie problemy z synchronizacją czasową. Bo bez tego jak będziesz miał 10 klatek na sekundę, postać będzie poruszać się 6 razy wolniej.
Cytat(trollman @ 10.12.2014, 08:22:18 )

Czy porpawne jest tworzenie gry na jednym canvasie? ... Obecnie tak mam bo też się spotkałem z takimi grami, ale niektórzy to rozdzielają. Tło na innym, bohater na innym a aktywne elementy otoczenia na innym.
Z innych powodów się to czasem rozdziela. coś na zasadzie warstw w Photoshopie się czasem robi. Jeśli tło jest statyczne, to wystarczy raz narysować na warstwie, i nie tracić mocy komputera na rysowanie tła od początku, tylko umieszcza się kilka canvasów żeby rysować tylko te elementy, które się ruszają, a statyczne tło na innym itp.
ale to jest optymalizacja, którą można dokonać, ale technicznie tak samo możesz korzystać z jednego canvasa i na nim wszystko rysować. Przykłady podał markuz.
EDIT:
aha, i możesz zmierzyć co ci zżera kompa. W Dev Toolsach Chrome masz audyty np. "ta i ta funkcja zajmuje ci tyle i tyle czasu".
możesz samemu liczyć też, np. spróbuj wykomentarzować jakiś kod i zobacz czy szybciej działa.itp.