Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wstawić funkcję php w javascript
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tdr
Chcę wstawić funkcję którą napisałem w php i ona ma za zadanie wyświetlić <select> z bazy danych, ale chcę to wstawić tak jak juz mowilem w js
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. <script>
  2. $('#czynnosc').change(function() {
  3. switch( $(this).val() ) {
  4. case '1':
  5. $("#rezultat").empty();
  6. $("#rezultat").append("<tr><td class='lewa'><label for='nrFabrycznyAgregatu'>Numer fabryczny Agregatu:</label></td><td class='prawa'>TUTAJ CHCĘ WSTAWIĆ FUNKCJĘ wybierz()</td></tr>");
  7. break;
  8. case '2':
  9. $("#rezultat").empty();
  10. $("#rezultat").prepend("<tr><td class=\"lewa\"><label for=\"nrFabrycznyAgregatuNowy\">Nr farbyczny nowego agregatu:</label></td><td class=\"prawa\"><input type=\"text\" name=\"nrFabrycznyAgregatuNowy\" id=\"nrFabrycznyAgregatuNowy\" placeholder=\"Podaj nr fabryczny\"></td></tr><tr><td class=\"lewa\"><label for=\"nrFabrycznyAgregatuStary\">Stary Numer fabryczny:</label></td><td class=\"prawa\"><input type=\"text\" name=\"nrFabrycznyAgregatuStary\" id=\"nrFabrycznyAgregatuStary\" placeholder=\"Podaj nr fabryczny\"></td></tr>");
  11. break;
  12. case '3':
  13. $("#rezultat").empty();
  14. $("#rezultat").append("<td class=\"lewa\"><label for=\"nrFabrycznyAgregatu\">Numer fabryczny Agregatu:</label></td><td class=\"prawa\"><input type=\"text\" name=\"nrFabrycznyAgregatu\" id=\"nrFabrycznyAgregatu\"placeholder=\"Podaj nr Fabryczny Agregatu\"></td>");
  15. break;
  16. }
  17. });
  18. </script>
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
pomoże ktoś?
hostcom
Jak chcesz podstawiać zmienne z php musisz sprowadzić do php skrypt

przykład:
  1. <?
  2.  
  3. echo '
  4. <script>
  5. $(\'#czynnosc\').change(function() {
  6. switch( $(this).val() ) {
  7. case "1":
  8. $("#rezultat").empty();
  9. $("#rezultat").append("<tr><td class=\'lewa\'><label for=\'nrFabrycznyAgregatu\'>Numer fabryczny Agregatu:</label></td><td class=\'prawa\'>'.wybierz().'</td></tr>");
  10. break;
  11. case "2":
  12. $("#rezultat").empty();
  13. $("#rezultat").prepend("<tr><td class="lewa"><label for="nrFabrycznyAgregatuNowy">Nr farbyczny nowego agregatu:</label></td><td class="prawa"><input type="text" name="nrFabrycznyAgregatuNowy" id="nrFabrycznyAgregatuNowy" placeholder="Podaj nr fabryczny"></td></tr><tr><td class="lewa"><label for="nrFabrycznyAgregatuStary">Stary Numer fabryczny:</label></td><td class="prawa"><input type="text" name="nrFabrycznyAgregatuStary" id="nrFabrycznyAgregatuStary" placeholder="Podaj nr fabryczny"></td></tr>");
  14. break;
  15. case "3":
  16. $("#rezultat").empty();
  17. $("#rezultat").append("<td class="lewa"><label for="nrFabrycznyAgregatu">Numer fabryczny Agregatu:</label></td><td class="prawa"><input type="text" name="nrFabrycznyAgregatu" id="nrFabrycznyAgregatu"placeholder="Podaj nr Fabryczny Agregatu"></td>");
  18. break;
  19. }
  20. });
  21. <script>
  22. ';
  23.  
  24. ?>

1. <?php
  2.  
  3. include ('plik z kodemw/w.php');
  4.  
  5. echo '<head>'. $HEAD.'</head>';
  6.  
  7.  
PrinceOfPersia
powyżej zaproponowane rozwiązanie jest głupie, bo zamiast trzymać JavaScript oddzielnie, a PHP oddzielnie i obmyśleć jakąś formę komunikacji, po prostu wrzuciłeś na chama kod JavaScript do pliku PHP, co już na poziomie wizualnym jest chaotyczne (brak kolorowania składni), nie mówiąć już o innych aspektach (to trochę jakbyś ubierając się założył majtki na głowę, koszulę na nogi itp.)

Cytat
Chcę wstawić funkcję którą napisałem w php i ona ma za zadanie wyświetlić <select> z bazy danych, ale

możesz się komunikować AJAXem. Czyli: 1. skrypt JS wywołuje np. $.get albo $.post, $.getJSON etc. z odpowiednim adresem np. "/skrypt.php?id-w-bazie=102", 2. pod tym adresem wykonuje się skrypt PHP i zwraca wynik 3. jak serwer zwróci wynik, to odpala się z automatu funkcja JavaScript ze zmiennymi z PHP. Więcej sobie wyvczytasz w dokumentacji jQuery:
http://api.jquery.com/category/ajax/shorthand-methods/

albo też możesz w prosty sposób w PHP zrobić oddzielny skrypt, w której umieścisz zmienne:
  1. ?> <script>
  2. var jakasNazwaZmiennej = <?php echo json_encode($jakas_zmienna_z_PHP); ?>
  3. var innaZmienna = <?php echo json_encode($jakas_inna_zmienna_z_PHP); ?>
  4.  
  5. </script> <?php

i zmienne te powinny być widoczne w innym skrypcie dołączonym na stronie.
z tym, że ostrożnie, bo ta druga metoda mogłaby generować jakieś ewentualne błędy składni JavaScript w pewnych przypadkach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.