darksiders94
9.03.2015, 14:52:45
Witam,
Mam pewną stronę. Stosuje media query do zmiany wyglądu na urządzeniach mobilnych. Na pełnej wersji mam fajerwerki (paralaksa), a na mobilnej chciałbym żeby tego nie było. Skrypty do fajerwerków mam napisane w osobnym pliku do którego w index.php mam podane src. Czy da się zrobić tak, żeby przy rozdzielczości np poniżej 1000px zmienić src pliku lub całkiem go wyłączyć?
Drugie pytanie dotyczy wersji mobinej. Ustawiłem osobne wyglądy strony na poszczegóne rozdzielczości. Tylko co z tego skoro smartfony mają teraz rozdzielczości full hd. Na smartfonie otwiera się normalna strona w dużej rozdzielczości. Jakies rady na to?
solificati
9.03.2015, 16:20:45
Pierwsze - musisz to zrobić w JS. Warunkowe ładowanie skryptów.
Drugie - użyj min-device-pixel-ratio.
darksiders94
9.03.2015, 20:06:38
Faktycznie, użyłem pixel ratio 2 i teraz strona ładnie się ładuje na telefonie w wersji mobilnej. Dzięki
Natomiast o warunkowym ładowaniu skryptów niewiele moge w sieci znaleźć. Wiem, że ma byc to warunek, ale nie mam pojęcia jak go napisać.
Inny plik ze skryptami ma byc załadowany dla małych urzadzeń (pixel ratio 2), a inny dla dużych.
Jakieś wskazówki?
solificati
9.03.2015, 23:07:05
Musisz w javascripcie wykryć rodzaj urządzenia i dodać do heada element script z odpowiednim src - w zależności od wykrytego urządzenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.