Cytat(Forti @ 19.03.2015, 16:59:05 )

Zrób prosty formularz z polskim pytaniem np. o tematykę strony z prostą odpowiedzią. Jak się pojawi znowu to zmień pytanie i tyle. Captcha nie lubie - łamią ją jak leci

przykład z mojego doświadczenia:
na niceteam.pl (btw, nie przedłużam domeny, gra jest dla mnie martwa

miałem pewnego razu nawet 50-100 botów online jednocześnie. Wyobraź sobie spam na forum SMF i w komentarzach na stronie ;] a wszystko pod jednym newsem praktycznie. Ustawiłem pytanie "producent gry Diablo 3" i odpowiedź "blizzard" i do dziś dnia - blisko rok czasu mam spokój. Najpierw liczba botów się utrzymywała, po ok. 3-4 tygodniach spadło do 20-30, obecnie wg. licznika IP siedzi ich 5-20. Google analytics na szczęście ich nie podlicza
0 spamu od tego czasu.
Dokładnie ta metoda jest najlepsza. Skrótowo pod pojęciem captcha rozumiem też wszelkiego rodzaju pytania zabezpieczające, ale rzeczywiście zbyt skrótowo się wyraziłem. Zadać podczas rejestracji pytanie związane z tematyką strony albo coś niestandardowego, z czym jednak każdy będzie mógł sobie poradzić, a więc np. "Wpisz dwie pierwsze i dwie ostatnie litery szóstego dnia tygodnia". Albo wstawić jakiś obrazek i kazać napisać słownie jakiego jest koloru.
Programy do postowania komentarzy często są konfigurowane nie pod konkretną stronę internetową, a pod skrypt na którym działa wiele stron. Na tym polega automatyzacja procesu pozyskiwania linków, aby zaoszczędzić czas. Posty idą na tysiące różnych stron, więc prawdopodobnie spamer nie będzie chciał poświęcić czasu na dostosowanie programu specjalnie do twojej strony. A nawet jeśli to zrobi, to zmieniasz pytanie i po 2-3 razach mu się odechce.