Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Brak aktualizacji JS po przekierowaniu z PHP
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Gość
Witam, robię dla siebie system temperatury wstecz/aktualnej. Posiadam na stronie wykres który bazuje na kodzie JS, sprawa wygląda tak, gdy wciskam przycisk "refresh" przenosi mnie do strony php która generuje odświeżony plik danych z których korzysta CanvasJS, a następnie skrypt przenosi mnie do strony głównej przez
  1. header ("Location: " . $adresSerwera);
  2. exit();

Po przeniesieniu oczekuje iż strona załadowana na nowo po przeniesieniu przez php'a, (pobierze z serwera), stronę + nowo wygenerowany plik z danymi.js którymi CanvasJS wyrysuje nowy wykres.
Problem jest w tym że skrypt php działa dobrze, przenosi mnie do strony głównej, pliki na serwerze zmienił, lecz po przeniesieniu wykres jest taki sam jak był wcześniej. Dopiero muszę ręcznie odświeżyć [F5] stronę alby załadować nowo wygenerowany wykres. Po takim odświerzeniu gdy klikam już przycisk [refresh] wszystko działa prawidłowo.

Problem tkwi w tym jak naprawić to, aby za pierwszym razem od razu ładował sie nowy wykres. Próbowałem przez php w header () uwzględnić dodatkowy czas, nie pomaga. Przez Javascript przy starcie strony próbowałem zrobić refresh a potem zablokować go na minute (generując ciasteczko z niego pobierając informacje czy była choć raz przeładowana strona), też tak nie pomaga. Pomyślałem sobie można wsadzić w head HTML'a instrukcje aby strona odświeżała się po czasie, lecz nie chciałbym tego stosować ponieważ, nie chce aby mi cała strona ciągle migała, wystarczy jedno odświeżenie.

Foto strony:
tzm
Window onload, document ready, I wywolanie funkcji ktora rysuje ten wykres na podstawie danych
tzm
jak sie nazywa biblioteka ktora rysujesz te wykresy? tylko nie mow ze canvas
tzm
Do zmiennej do której przypisałeś obiekt canvasjs, wtyczki spróbuj użyć metody .render() po onload, ready czy nawet timeout jak trzeba. Tak piszą w dokumentacji i na githubie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.