Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozsuwane menu wielopoziomowe.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Leon1409
Witam serdecznie,
Chciałem stworzyć sobie na stronie wielopoziomowe rozwijane menu oparte na znacznikach ul i li.
Mam jednak problem, gdyż rozwija mi się tylko pierwszyy poziom drzewa, następnego nie mogę otworzyć żadnym sposobem.
Wiem, że pewnie nie jest to super trudne ale uczę się dopiero JS i byłbym wdzięczny jakąkolwiek pomoc.

Podaję to co mam, nie jest tego za dużo, ale zawsze coś:

1. $(document).ready(function () {
  2. $('li ul').hide()
  3. $("li").click(function () {
  4. $('li > ul').not($(this).children("ul").toggle()).hide();
  5. });
  6. });

Najpierw ukrywam wszystko, a potem za pomocą toggle() ukrywam/pokazuje potomka, problem w tym, jak mam "złapać" potomka potomka?
Comandeer
Kod
not($(this).children("ul").toggle())

Nie bardzo rozumiem co ten fragment ma robić…
rad11
https://jsfiddle.net/tyjp7rw5/1/

Przydalo by sie tu dodac lvl i podmiane po kliknieciu ale to zostawie juz Tobie wink.gif
Comandeer
@rad11 przekombinowane. Poza tym nie zachowujesz struktury drzewka.
Można to łatwo oprzeć na event delegation: https://jsfiddle.net/Comandeer/89pLuu3L/5/
rad11
Fakt wink.gif
Leon1409
Super, działa prawie tak jak chciałem z tą różnicą, że u Ciebie Comandeer menu rozwija się również jak kliknę "A", u mnie natomiast tylko jak trafię na znak punktora.

Jakieś sugestie?
Comandeer
A masz jakieś span czy coś wewnątrz tego li?
Leon1409
Nie mam, strona stoi na wordpressie i do tego li zostało automatycznie podporządkowane jakieś tam id typu "menu-item-12".

Poczytam bo to pewnie coś w css.

Dzięki za pomoc smile.gif

EDIT: Usunąłem wszystkie style i wciąż rozsuwanie nie działa gdy nacisnę na tekst, wie ktoś dlaczego?
Mam w środku tego <li> jeszcze <a> ale puste, bo w taki sposób w Wordpressie uzyskałem efekt rozwijanego menu, znaczy dodaje stronę i usuwam z niej adres, potem podpinam pod nią inne podstrony i mam strukturę drzewa jednak znacznik <a> pozostaje. Macie może jakiś pomysł?
Comandeer
Jeśli w tym li jest a, to klikając na tekst klikasz na link, a nie element listy. Z tego powodu mój skrypt nie działa. Musisz sprawdzać czy e.target to li - jeśli nie, to pobierz jego rodzica i wówczas powinno działać
Leon1409
  1. if ( e.target.is( "li" ) )
  2. {
  3. var li = e.target
  4. jQuery(li).children('ul').toggle();
  5. } else
  6. ...
  7.  

Coś takiego?
Nie wiem za bardzo co rozumiesz przez pobranie rodzica, a to powinno być w miejscu kropek,prawda?
Comandeer
Raczej coś typu:
Kod
var target = $(e.target)
,li = target.is('li') ? target : target.parent('li');
li.children('ul').toggle();

Leon1409
Pogubiłem się,

W którym miejscu powinienem to sprawdzać?

1. $(document).ready(function()
  2. {
  3. jQuery('li ul').hide()
  4. $('.menu').on('click', function(e)
  5. {
  6. var li = e.target; ///zamiast tych 2 linijek?
  7. $(li).children('ul').toggle();
  8. });
  9. });
  10.  
Comandeer
Tsk, zamiast nich.
Leon1409
Dobra wielkie dzięki za zaangażowanie, wszystko działa jak chciałem:)

A gdybym chciał zrobić coś takiego, że każdy z elementów jest linkiem prowadzącym do konkretnej podstrony a po przejściu i wczytaniu podstrony widoczne zostają jego dzieci( czyli ta gałąź zostaje rozwinięta)

W ogóle to co możecie polecić do nauki js? Jakieś tutoriale i kursy online czy raczej zaopatrzyć się w jakąś lekturę papierową?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.