Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Multiplayer" bez bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
bAb1k
Ponowię opis tematu: "Przepraszam jeżeli zły dział".

Zielony w tym jestem... Dlatego nawet nie wiem jak opisać to słowami co chciałbym osiągnąć. Ale mówiąc w prost:
Jeden klient coś wykonuje - zmiana wysyłana jest na server i drugi klient odbiera daną zmianę. Jak coś takiego osiągnąć? (oczywiście wzorując się na JS, PHP, etc.)
Dobrym przykładem będzie np. Jakiś czat online (http://6obcy.in/rozmowa - np.) Tak aby rozmowa nie zapisywała się w bazie danych (bo to zbędne...), aby nie było odświeżania strony. Tylko CzłowiekA wysyła wiadomość. CzłowiekB ją odbiera - Jak to działa, jak to zrobić, czego użyć, z czego skorzystać? Jakieś kursy, poradniki...

PS. Dlatego raz jeszcze powtórzę - nie znam się na tym kompletnie, nie wiem czego użyć, dlatego nie wiem jaki dział wink.gif.
markuz
Google : "simple php socket chat"
Comandeer
Albo sockety, albo WebRTC
bAb1k
Właśnie chyba zapomniałem wspomnieć, że w C# było coś takiego jak RPC...
Zaraz spojrzę na owe WebRTC czy socket'y i dzięki za porady.

Pytanie jeszcze (albo dwa):
Czy niezależnie od hostingu będzie to działać, czy wymagane są jakieś dodatkowe 'opcje' smile.gif? - po prostu napisze dany skrypt/skrypty gdzie np. na XAMPP będzie działać i przeniosę gdziekolwiek na inny hosting to nie będzie problemu? (darmowy, czy płatny...)

Czy macie do polecenia jakieś dobre poradniki, kursy (nie dokumentacje wink.gif )?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.