Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie odnośnie jQuery Mobile
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
frydry
Witam.
Mam pytanie, czy mobilna strona, stworzona przy pomocy jQuery Mobile jest przyjazna dla SEO?
Tak stworzona strona polega na zasadzie, że cała treść jest zawsze ładowana i wyświetlany jest tylko odpowiedni div.
Czy to źle wpływa na SEO czy jest raczej obojętne, a może lepsze?
Oraz czy jest sens robienia takiej strony, jeśli przewiduje na niej wyświetlanie listy produktów? (pętle które by wyświetlały wyniki z MySQL itp.)
Pewnie spowalniałoby to stronę, prawda? Myślałem jeszcze nad dynamicznym ładowaniem zawartości poprzez jQuery, tylko dla aktywnej strony/diva, ale zakładam, że wtedy pozycjonowanie pada na łeb. sciana.gif
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź.
tete
Zobacz responsive: https://developers.google.com/webmasters/mo...iew/index?hl=pl
frydry
Tak zapoznałem się z tym, tyle, że tworzenie stron responsywnych z myślą o urządzeniach mobilnych nie ma sensu.... bo takie strony robi się pod założone rozdzielczości, a wiadomo,
że smartphony mają teraz rozdzielczość HD, QHD itd... wiec co z tego, że stworze responsywną stronę,
skoro i tak na nowszych urządzeniach i tak wyświetli się wersja standardowa/desktopowa.
Jeśli się mylę to poproszę o poprawienie mnie.
Comandeer
Mylisz się wink.gif

Strony responsywne nie robi się pod rozdzielczości czy urządzenia. One mają się po prostu dostosowywać do urządzenia użytkownika.

Nie, nie będzie się wczytywać desktopowa jeśli zastosuje się meta[name=viewport]
frydry
Cytat(Comandeer @ 19.08.2015, 19:18:01 ) *
Strony responsywne nie robi się pod rozdzielczości czy urządzenia. One mają się po prostu dostosowywać do urządzenia użytkownika.

No właśnie to miałem na myśli. Czytałem o tym, i po prostu w CSS daje się warunek np.
  1. @media (width=800px)
i analogicznie to innych rozdzielczości,
tak żeby style się dopasowywały do danego zakresu rodzielczości i gdy przy rodzielczości np. 1080x720 będę miał trzy kolumny, to na urządzeniu gdzie będzie 480x800 wyświetli się kolumna pod kolumną.
Mam nadzieje, że wiesz o co mi chodzi i zdaję sobie sprawę, że nie wiem wielu istotnych rzeczy, dlatego zadaje takie głupie pytania.
Domyślam się, że metatag który napisałeś będzie wyglądał tak:
  1. <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">

Dzisiaj już nie mam jak to sprawdzić, ale jutro pokombinuje i zobaczę czy coś wyjdzie.
Comandeer
Osobiście media queries traktuje jako broń ostateczną. Po prostu przy tworzeniu strony myśli się proporcjami/procentami, nie sztywnymi jednostkami. Wówczas MQ jest jak najmniej - de facto jedynie tam, gdzie są potrzebne.
frydry
Kurde i tą odpowiedzą uświadomiłeś mi, że cały ten czas projektowałem i tworzyłem strony w złym przekonaniu.
Wszystko przez mojego nauczyciela, który powiedział mi, że lepiej tworzyć strony z ustalonymi wymiarami, ehh.
Czyli cała sztuka tworzenia responsywnych stron polega na tylko na tym, aby strona się dopasowywała szerokością?
Myślałem, że strony responsywne opierają się głównie o MQ, dlatego myślałem, że nie mam teraz sensu tworzenie takich stron, bo mamy już telefony z desktopowymi rozdzielczościami.
Comandeer
Tak, raczej robi się fluid layouty, które się dostosowują gdy tylko się da. MQ używa się wówczas, gdy coś trzeba poprawić dla danej rozdziałki (np. zmienić układ menu, bo na rozdziałkach > 1024 menu hamburgerowe jedynie irytuje). Natomiast jeśli nie trzeba używać MQ, raczej się ich nie używa.

Natomiast opieranie wszystkiego na MQ to nie jest responsywność, ale adaptywność wink.gif
frydry
Okej, już wszystko rozumiem, Wielkie dzięki.
Tylko mam jeszcze jedno pytanie, które mnie nurtuje. Jeśli zastosuję MQ i dam wartość max-width na np. 1024px i otworzę stronę w telefonie chociażby z rozdzielczością HD,
to takie menu i tak pokarze się w normalnej formie, mam rację?
Comandeer
Dopóki nie będzie meta[name=viewport] to fon będzie se skalował jak chce, więc użycie tego metatagu jest wręcz konieczne
frydry
Okej, bardzo dziękuję za pomoc. Do zamknięcia. headsetsmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.