Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Biblioteka CREOLE i wbudowana funkcja now()
Forum PHP.pl > Forum > PHP
anas
Witam.

Uzywam jako abstrakcji do obslugi baz danych biblioteki CREOLE

Mam następujący kod:

1. <?php
  2.  
  3.         $stmt = $this->DBCon->prepareStatement(&#092;"INSERT INTO Aktualnosci(DataDodania) VALUES(?)\");
  4.         $stmt->set(1, 'now()'); // Tutaj jest problem
  5.  
  6. ?>

Chodzi o to ze zapytanie sie wykonuje, ale zamiast aktualnej daty wpisywane sa same zera(dodam ze kolumna DataDodania jest typu DATE - MySQL)

Domyslam sie ze wstawiajac funkcje now w znaki ' i ', CREOLE traktuje mi to jako string'a, usuniecie cudzyslowia spowoduje, ze nastapi proba wywolania niezdefiniowanej funkcji now() - moje pytanie zatem jest takie - jak wstawic jako zmienna, funkcje serwera bazy danych do zapytania. Moze sie zdazyc tak, ze zamiast funkcji now() bede podstawial zdefiniowana date - dlatego nie chce ustalac tego w zapytaniu na stale.

pozdrawiam i dzieki za pomoc

anas

------------------------------------

Problem rozwiązany, sorrki za zawracanie gitary:
Uboga dokumentacja do CREOLE spowodowała że dopiero teraz przeglądając kod natrafiłem na metodę

1. <?php
  2.  
  3. function setDate($paramIndex, $value) 
  4. {
  5. if (is_numeric($value)) $value = date(&#092;"Y-m-d\", $value);
  6. if (is_object($value)) $value = date(&#092;"Y-m-d\", $value->getTime());
  7. if ($value === null) {
  8. $this->setNull($paramIndex);
  9. } else {
  10. $this->boundInVars[$paramIndex] = &#092;"'\" . $this->escape($value) . \"'\";
  11. }
  12. } 
  13.  
  14. ?>

W moim przypadku wystarycz powyższy przykład wywołac w taki sposób:

1. <?php
  2.  
  3. $stmt = $this->DBCon->prepareStatement(&#092;"INSERT INTO Aktualnosci(DataDodania) VALUES(?)\");
  4. $stmt->setDate(1, time()); // -> i tak działa dla pól typu date, dla pól time, timestamp są inne metody
  5. ?>

pozdrowka

anas
DeyV
A mnie zainteresowało coś innego -i chętnie usłyszałbym opinie.

Nie testowałem jeszcze Creole pod względem wydajności. Interesuje mnie jednak jakieś porównanie tej biblioteki z innymi o podobnym zastosowaniu, choćby z ADoDB

nigdzie nie znalazłem takiego porównania, dlatego mile widziane wszelkie informacje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.