Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybieranie i łączenie danych z tablicy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rafal_
Witam
Zacznę od końca smile.gif
Mam formularz, z którego zmienne przesyłam i wstawiam do bazy, ale nie umiem wybrać ich z tablicy POST.
Po wpisaniu print_r($_POST) wyświetla się coś takiego:
Kod
Array ( [o_sobie] => tttttttt [obszary0] => 1 [obszary1] => 2 [cos] => Array ( [0] => 33 [1] => 44 ) [dorobek0] => a [dorobek1] => b [dorobek2] => c [cos2] => Array ( [0] => dd [1] => ee ) )

Łatwo mogę wybrać dwie tablice cos i cos2. Chciałbym otrzymać ostateczną postać wyglądającą tak:
to: [obszary0] => 1 [obszary1] => 2 złączone z tablicą cos Array ( [0] => 33 [1] => 44 ) czyli w ostateczności: Array ( [0] => 1 [1] => 2 [2] => 33 [3] => 44 )
Druga tablica podobnie Array ( [0] => a [1] => b [2] => c [3] => dd [4] => ee )

I osobno [o _sobie], ale z tym nie mam problemu.

Doszedłem do ściany i nie wiem co dalej, być może to prosta rzecz, ale ja nie umiem tego zrobić.

EDYCJA:
Mam taki formularz:

Tekst w polach obszary i dorobek pobierane są z bazy i generują mi się pola text z name obszary1, obszary2... itd. Trzecie puste pole jest obsługiwane przez JS można dokładać też kolejne jak widać i to są pola od tablicy "cos" . W dorbku to samo tylko, że tablica obsługiwana przez JS to "cos2".
nospor
$tablica - array_merge(array($_POST['obszary0']), array($_POST['obszary1']), $_POST['cos']);
print_r($tablica);
rafal_
Dziękuję, ale to rozwiązuje tylko częściowo mój problem. Oczywiście nie znam ilości tablic "dorobek". Wytworzyłem coś takiego:
  1. $tablica = array_merge(
  2. for ($i=0; $i<$n_dorobek-1; $i++)
  3. {
  4. print(array($_POST['obszary' . $i . '']), )
  5. }
  6. $_POST['cos']);

Oczywiście to nie działa, ale widać o co mi chodzi. smile.gif Proszę pomóżcie.
nospor
array_merge ma byc w FOR a nie FOR w array_merge wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.