Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Storm i SQL
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
markonix
Czasem mam jakieś projekty jeszcze gdzie muszę bezpośrednio pisać zapytania i irytuje mnie strasznie, że PHPSTORM podpowiada do momentu użycia zmiennej.
  1. $mysqli->query('
  2. INSERT INTO orders SET
  3. `item_id` = '. $item_id .'
  4. ');

Już na takim czymś się wysypuje, pokazuje mi błąd, że nie ma kolumny $item_id czyli nie bierze pod uwagę, że to zmienna..

Też tak macie?
markonix
Cytat(by_ikar @ 13.04.2016, 19:54:55 ) *

No fajnie, tamten przykład też mi działa, ale gdy użyjesz czegoś w cudzysłowie to już przestaje działać..
  1. $mysqli->query("INSERT INTO `orders` SET `item_id` = $item_id, `name` = '". $cos ."', `...

Działa przy $item_id ale już przy $cos się sypie. Czy użyje "' lub '" nie ma znaczenia :/
Pyton_000
Z tym sobie nie poradzimy chyba na razie. Tickety na to są od ponad roku.
Jedynie chyba właśnie sprintf używać ale ...
markonix
Hm, wydaje się to takie proste i oczywiste bo rozumiem, że mają problem z konstrukcjami gdzie pod zmienną są fragmenty zapytania (takie $where), ale żeby nie móc użyć zmiennej string jako parametr :/
Dobrze, że 90% moich projektów korzysta z jakichś ORM'ów/QueryBuilderów..
com
bo używa sie prepare tongue.gif
markonix
Prepare w PDO jeszcze ok ale w mysqli jest troszkę mniej funkcjonalny poza tym łatwiej mi na szybko walnąć zmienną w real_escape_string i mieć zapytanie z głowy.

Edit: Taka ciekawostka - mimo, że nie podpowie nazwy kolumny to jednak podświetli przy takim SET kolumny, które nie istnieją..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.