Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybór laptopa
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Star
Cześć, przyszedł czas na zmianę sprzętu no i chciałbym poprosić o radę bardziej doświadczone osoby.

Bardzo mi zależy na matrycy 15,6", ani większa, ani mniejsza. Pamięć RAM minimum 8gb, dysk SSD, nie musi być duży, ale te 128gb minimum. No i procesor, tu nie wiem czy lepszy jest Core i5 czy i7, nie zależy mi na grach absolutnie, systemu też mieć nie musi, zainstaluje Linuxa. Ważne aby system działał tak jak trzeba, bez żadnego wieszania.
Znalazłem jeden model - http://allegro.pl/hp-pavilion-i7-6700hq-8-...inpage-observed
Ale chce was zapytać o opinię, może znacie jakąś dobrą, tańsza alternatywę :-)
Generic
Nie wiem jak w tych nowych modelach, ale Pavilony słyną z tego że strasznie się przegrzewają. Mam model z 2012 roku i musieli mi lutować nowy układ graficzny w zeszłym roku. Przy normalnym użytkowaniu tzn. przeglądarka, photoshop, muzyka potrafi się nagrzewać. Początkowo myślałem że wina termopadów i pasty jednak słyszałem i czytałem wiele opinii że przyczyną jest jego budowa. Pomaga postawianie go na korkach po napojach biggrin.gif Jednak to rozwiązanie jak leży na biurku. Użytkowałem przez jakieś 2 tygodnie Ultrabooka HP Envy 4 i byłem mile zaskoczony. Wygodnie się na nim pracuje, można spokojnie pracować z nim na kolanach. Obudowa jest bardzo solidna i nie przegrzewał się zbytnio. Z minusów jakie mogę wymienić to system operacyjny WIN 8, ale zawsze można go zmienić. Ogólnie jakbym miał teraz kupić laptopa to szukałbym czegoś z aluminiową obudową, która lepiej odprowadza ciepło i jest solidniejsza od plastiku.
mariolita
Nie doradze, natomiast ja mam Lenovo Y570 (z i7) i na przestrzeni czasu jak go użytkuje to nie zmieniłbym w nim niczego oprócz jednej rzeczy - matryca. Jakbym kupował laptopa teraz to bym wybrał IPS matryce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.