lukash82
23.01.2017, 13:41:18
Witam,
Czy u Was też zauważyliście od dłuższego czasu że Chrome jakby mocniej korzysta z pamięci podręcznej? Kiedyś chyba tak nie było...?
Przy tworzeniu www zwykle wrzuca się sporo zmienionych plików na ftp. Zwykle też wystarczało odświeżenie strony i zmiany były od razu widoczne. Ale od jakiegoś czasu jest to strasznie upierdliwe...:/ Do tego stopnia, że wróciłem do starych nawyków i korzystam z FF do sprawdzania zmian jakie wrzucam na ftp.
Chyba, że to u mnie tak jest tylko bo coś w ustawieniach Chrome-a pokopałem przez przypadek? Tylko co i gdzie...
Ma ktoś z Was ma też takie odczucie i drążył temat? Pozdrawiam, Ł.
trueblue
23.01.2017, 14:20:40
Było tak (tj. łatwiej/częściej odświeżał się cache). Chyba do wersji 4x.
Ctrl+F5 wymusza wyrzucenie całego cache, nawet favicon się odświeża.
awaluk
23.01.2017, 14:53:11
Ja tam nie zauważyłem jakiejś specjalnej zmiany, ale przecież zaznaczając odpowiednią opcję w narzędziach deweloperskich (F12) możesz wyłączyć używanie cache - zakładka Network i zaznacz checkboxa "Disable cache". Pamiętaj że działa to tylko wtedy, gdy devtoolsy są otwarte, ale dla mnie to żaden problem bo i tak bardzo często z nich korzystam podczas pracy nad stroną.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.