Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Parser szablonów z phpBB
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty forum
camelx
Mam pytanie, czy da się (a jeśli tak to w jaki sposób ) używać parsera template'ów który wykorzystuje phpBB, na swojej stronce bez instalacji całego forum questionmark.gif
Może da się go jakoś "wyodrębnić", zmodyfilować kilka plików/bazę danych tak, aby stał się on osobnym systemem szablonów?
tiraeth
Hmmmm.... a przeglądałeś paczkę z phpBB2 ? smile.gif Jest tam taki katalog includes, w którym znajdują się wszystkie pliki... w którymś z nich jest klasa Templates biggrin.gif
Poszukaj w paczce smile.gif
camelx
Wiem o tym, robiłem nawet jakieś stronki, które korzystały z tego parsera... ale wtedy było zainstalowane całe forum. Sam plik includes/template.php nie wystarczy... Trzeba jeszcze chyba kilka rzeczy zmodyfikować.
Może ktoś robił coś takiego?
Nievinny
A więc jeśli skopiujesz plik includes/template.php do siebie to po zadeklarowaniu klasy Template będziesz mógł używać jej u siebie...
camelx
Mogli byście mi napisać jakiś przykładowy kawałek kodu questionmark.gif bo samo
  1. <?php 
  2.  
  3. include 'includes/template.php';
  4.  
  5. $template->set_filenames(array(
  6. 'body' => 'test.tpl'));
  7.  
  8. $template->assign_vars(array(
  9. 'TEST'=>'Jakis tekst',
  10. ));
  11.  
  12.  
  13. $template->pparse('body');
  14.  
  15. ?>
nie działa.
Cytat
Fatal error: Call to a member function set_filenames() on a non-object in ...

Powiem szczerze, że klasy w php nie są moją mocną stroną... Był bym bardzo wdzięczny za jakiś przykładzik smile.gif
tiraeth
  1. <?php
  2.  
  3. include 'includes/template.php';
  4.  
  5. // A gdzie:
  6. // $template = new Template()
  7. // questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif!!!!!!!!!
  8.  
  9. $template->set_filenames(array(
  10. 'body' => 'test.tpl'));
  11.  
  12. $template->assign_vars(array(
  13. 'TEST'=>'Jakis tekst',
  14. ));
  15.  
  16.  
  17. $template->pparse('body');
  18.  
  19. ?>
camelx
Dzięki Tiraeth, rzeczywiście nie dopisałem tego "$template = new Template()". Później miałe jeszcze małe kłopoty ale zmodyfikowałem trochę tą klase i działa smile.gif

Jeszcze raz dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.