Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zarządzać plikami javascript
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
ZenekN
Cześć mam problem z zarządzaniem javascript, problem polega na tym że tworzę kilka pilków js i potem muszę kopiować z jednego pliku do drugiego te same funkcje.

Jakiego frameworka użyć który sklei wszystko w jedną całość ?
kayman
najpierw wrzucałem wszystko co się powtarza do osobnego pliku, potem porobiłem z tego obiekty a obecnie to przeważnie wygląda tak że podpinam 3 pliki

- jquery.js -> nie trzeba tłumaczyć, chociaż zdarza się że ten zamiast tego pliku jest scalone jquery z js'em bootstrapa
- base.js -> tu są klasy oraz kod wykorzystywany w wielu widokach, np taki co odpowiada za menu(bo w całej stronie takie same), okienka modalne, ajax, obsługę tabel, wstępną formularzy etc.
- home.js/article.js/page.js etc -> tu jest wszystko co dotyczy konkretnego widoku czyli w home.js nie ma kodu takiego jak w article.js, kod konkretnego widoku wielokrotnie wykorzystuje obiekty lub kod z pliku base.js

nie wiem czy jest to rozwiązanie dobre/optymalne/zgodne ze sztuką, taki obrałem system
Comandeer
Skonfigurowałbym jakieś narzędzie (rollup, webpack), żeby budowało mi kilka różnych paczek w zależności od route'a (podstrony). Wówczas każda podstrona otrzyma tylko to, co potrzebuje.

A jak nie 10)% automatyzacji, to zawsze można robić takie paczki ręcznie, opierając się na ES modules.
ZenekN
@cmdr, mogę zainstalować webpack z poziomu taniego hostingu :-) ?
viking
A po co masz na hostingu to robić? Robisz na localu i przegrywasz przetworzone pliki. Zresztą po raz kolejny o to samo pytasz.
Comandeer
Dokładnie, jak @viking mówi. Na hostingu nawet nie powinieneś mieć webpacka, bo po co Ci? To środowisko produkcyjne – niepotrzebne Ci tam narzędzia developerskie.
ZenekN
ok dzięki za info już zrozumiałem o co tu chodzi, nie jestem prof. webdev, w wolnym czasie pisze

produkuje na produkcji, a produkt potem leży na półce :-)

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.