Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosty SELECT
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
gdaq
Mam bardzo prosty problem z SELECT'em. Tworze wlasnie sklepinternetowy i chce uzyskac po jednym najnowszym produkcie z kazdej kategori. Prawie mi sie to udalo tylko ze dostaje ostatni zamiast najnowszego produkt:)

1. SELECT *
  2. FROM produkty AS p INNER JOIN kat AS k USING (kat_id)
  3. GROUP BY (kat_id)
  4. ORDER BY p.DATA DESC, p.produkt_id DESC

Wiem ze problem jest banalny ale nie wiem jak uzyskac najnowszy rekord czyli z najswiezsza data wprowadzenia lub najwyzszym ID.

Z gory dzieki
Gdaq
gdaq
To napewno nie rozwiazuje mojego problemu bo tlyko ogranicza ilosc uzyskanych produktow do jednego a nie to chce przecierz uzyskac.
W wyniku mojego zapytania uzysku eliste produktow po jednym z kazdej kategori ale nie najnowszych tylko najstarszych ichodzi mi o to jak zmienic kolejnosc sortownaia w tym przypadku bo uzywajac order by nic sie nie zmienia
popbart
Jeżeli baza ma podzapytanie to tak:

1. SELECT *
  2. FROM produkty AS p INNER JOIN kat AS k USING (kat_id)
  3. WHERE p.id IN(SELECT max(id)
  4. FROM produkt GROUP BY kat_id)
  5. ORDER BY p.DATA DESC, p.produkt_id DESC
gdaq
Wlasnie tu jest problem ze nia mam podzapytan:) bo na to rozwiazanie juz tez wpadlem:-)
popbart
Dwa rozwiązania:
1: "Trigger" (Polecenie wywoływane po każdym insercie)
  1. ALTER TABLE produkt ORDER BY kat_id,_prod_id DESC

2: Sztuczka
  1. SELECT p1.*,k.*
  2. FROM produkty AS p1 LEFT JOIN produkty AS p2 ON(p1.kat_id=p2.kat_id AND p1.id<p2.id)
  3. INNER JOIN kat AS k ON (p1.kat_id=k.kat_id)
  4. WHERE p2.id IS NULL
  5. ORDER BY p.DATA DESC, p.produkt_id DESC
gdaq
dzieki popbart wszystko dziala
tylko nie rozumiem dokladnie jak:)
mianowicie co daje mi
  1. p1.id<p2.id
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.