Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak tu nadac styl?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
hmmm
w pliku ze stylami mam nadany kolor tla dla klas kolor1 i kolor2.

mam taki fragment kodu xhtml:
  1. <div class="link" onmouseover="this.style.backgroundColor = '#e5e5e5';" onmouseout="this.style.backgroundColor = 'ddd';">

moje pytanie brzmi - czy zamiast kilkunastu literek kodu js do okreslenia koloru tla moge tam jakos nadac styl? jezeli tak, to jak - nie znam js :/
dr_bonzo
powinno zadzialac (nie wiem czy to jest zgodne ze specyfikacja czy nie):
Kod
<div class="link">...</div>

CSS:

div.link
{
background-color: #111111;
}

div.link:hover
{
background-color: #dddddd;
}
orson
witam

jest zgodne ze specyfikacja ale ie to oleje ... wiec trzeba dodawac wiecej ... ale jak juz dodajesz to polecam uzywac: this.className = '<klasa>' ... wtedy mozesz zmieniac na raz kilka wlasciwosci [kolor, tlo, kursor, czionke itp.]

pozdrawiam
sirrus
No cóż, niekoniecznie IE to oleje, ale proponuje umieścić kolor jako 'background' a nie 'background-color' i w ten sposób, jak pisał kolega powyżej czyli a i a:hover.

A tak apropo, metoda zaproponowana przez Ciebie jest nieco kiepska i mimo iż z reguły działa, to jednak zdecydowanie nie jest zalecana.
hmmm
@sirrus piszac o stosowanej metodzie, to miales na mysli mnie?
jezeli tak, to uprzedzalem, ze nie znam js i byc moze stad tak kiepskie rozwiazanie :)

no mam juz to, o co mi chodzilo.
sklepalem cos takiego:
  1. <!-- przykladowy link -->
  2. <div class="link1-0">
  3. <div class="link1-2" onmouseover="this.className = 'link1-1';" onmouseout="this.className = 'link1-2';">
  4. <a href="strona.php?strona=ksiega">ksiega gosci</a>
  5. </div>
  6. </div>
sirrus
Tak, miałem na myśli Ciebie, nie polecam szczerze powiedziawszy tej metody.

Kod
a { background: #000000 }
a:hover { background: #FFFFFF }

Tak wygląda moje rozwiązanie biggrin.gif , oczywiście a można podzielić na klasy lub stworzyć wygląd odnośników w zależności od stosowanej klasy czy identyfikatora zasobnika DIV.

Kod
a.jakasklasa { background: #EFEFEF }
a.jakasklasa:hover { background: #FFFFFF }

lub drugi przypadek

Kod
div#jakisid { font: 10px Tahoma }
div#jakisid a { background: #EFEFEF }
div#jakisid a:hover { background: #FFFFFF }

Napisałem w ten sposób, aby nawet dla laików było zrozumiałe, mam nadzieję że jest ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.