Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: co zamiast iframe?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
cyngiel
chce zrobic przewijany tekst, cos jak textarea/iframe, ale tam chba nie idzie ustawic wygladu ramki ani nic, czy moze jestem skazany na ifreme?

a nie chce ramki, bo sa staromodne itp. tongue.gif
to ktos wie co zrobic z tym problemem?
xarr
Zrob sobie np: na divach ramke nadajac overflow. Bedziesz mial pasek smile.gif
cyngiel
ale czy da sie jakos nie robiac ramki(iframe?)?
bregovic
  1. <div style="overflow: auto; border: 1px solid black; width: 100px; height: 100px;">Twój bardzo długi text... dostosuj width i height do własnych potrzeb tongue.gif</div>
cyngiel
aaaaaa teraz rozumiem<lol>
srki, ale nigdy na divach nie robilem, stad moja niewiedza smile.gif

dziekuje i pozdrawiam smile.gif

no to jeszcze jedna zagadka, czy da sie zrobic w htmlu xhtmlu, zeby cos przeswitywalo?
tzn. bylo tlo przezroczyste w ilus tam procentach?
xarr
Trzeba poczekac na css3 smile.gif
Od bidy mozesz zrobic w photoshopie, albo innym programie graficznym piksel o interesujacej cie przezroczystosci i wstawic w background.
cyngiel
w jak zrobic w divie, takie cos, zeby tekst byl domyslnie odsuniety, o iles tam px(cos jak cellpadding), od ramki, jest taka funkcja, czy trza kombinowac?
Liko
  1. <div style="overflow: auto; border: 1px solid black; width: 100px; height: 100px;padding: 10px;">Twój bardzo długi text... dostosuj width i height do własnych potrzeb tongue.gif</div>
yavaho
Tu jest coś na temat przezroczystosci
Nowe przegladarki powinny to obsługiwac ale nie jest to jeszcze wprowadzone do standardu.
bregovic
yavaho, to jest lepszy sposób:
Kod
filter:alpha(opacity=50);
-moz-opacity: 0.5;
opacity: 0.5;

Powinno działać w większości przeglądarek...
cyngiel
a jak zrobic, jesli mam obrazek w tle, i w miejscu gdzie mam swoja ramke/komorke, chce zeby to tlo bylo przezroczyste?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.