Cytat
Widze, że stosujesz php5 więc ciut "ostrzej" będę oceniał ;]
OK. Tylko drobna uwaga - całość była pisana jeszcze za czasów bety php 5;-) Dziś zrobił bym to nieco inaczej. Ponadto dostosowana była do pewnego projektu;-) Teraz uznałem że się podzielę tym kodem ze światem;-)
Cytat
Czemu tu stosujesz global

To takie nieladne sad.gif
No i czemu nie opakujesz tego w jakieś klasy ?
Nie opakowuje w klasę dla wygody -założenia projektu o którym pisałem były takie że każdy moduł miał osobny plik z funkcjami zawierającymi SQL-a. Nie było więc sensu pchać tego w klasy (może mnie przekonasz że się mylę). Wszystko miało być zrobione tak żeby wszystkie zapytania SQL leżały w jednym katalogu w odpowiednich plikach, tak żeby łatwo można było znaleźć to co trzeba poprawić przy ew. zmianach.
Cytat
Czy nie powinno być jakiegos erroru czy cos zamiast przekierowania ? (co gdy user zmieni katalog w ktorym klasa jest umieszczona).
Nie. Uważam że error w tym miejscu to niepotrzebne nakierowywanie usera/"hakjera-a" na to że jest blisko;-) W ten sposób nie wie czy trafił na jakąś bibliotekę czy może tak działa 404 na tej stronie;-) No ew., można by było wysłać nagłówek do 404 (lub od razu wyświetlić błąd 404) - że też na to wcześniej nie wpadłem;-)
A co do
<?php
header('Location: ../../index.php'); ?>
To się zgadzam - wydziabałem to z projektu i to moje niedopatrzenie... Przepraszam. Jak będę miał sek. poprawie.
Cytat
Skoro już php5, to może warto wykorzystać wyjątki zamiast die() ?
Jak wyżej - celowo nie wywalam błędu, więc die() dla zakończenia wydaje mi się ok.
Cytat
Czy klasa autoryzacji nie powinna operować tylko na loginie i haśle? Ktoś może niech cieć mieć kolumny Nazwisko w swej aplikacji. Choć to dość indywidualna sprawa ;]
To zrobione dla własnej wygody;-) Zresztą zgadza się że tabela musi być taka jaką ustaliłem, ale nie trzeba przecież uzupełniać tych danych;-) Ogólnie klasa operuje na kilku tabelach;-)
A co do przykładów - zrobi się - ale dajcie mi czas. Mam trochę zawalaną głowę ostatnio. Jeszcze z miesiąc tak będzie. Za miesiąc przysiądę i poprawie. Obiecuje - chyba że nie będzie zainteresowania;-)
Pozdrawiam
Marcin Staniszczak