Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wydajność tabel przy odczytywaniu danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
adam2adam1
Co jest wydajniejsze? Pakowanie do jednej tabeli 10 wierszy czy 2 tabele po 5 wierszy jeżeli obydwie dotyczą tej samej rzeczy ale są potrzebne w innych miejscach naszej aplikacji. np piszemy aplikacje dla US i mamy tabele firmy. Znajduje sie tam regon, NIP itp. Dalej mamy finanse tych firm i możmy to dołączyć do tabeli firmy albo zrobic nową finanse_firm. I teraz mamy 2 skrypy jeden sprawdza czy zgadzaja sie dane firmy a drugi czy zgadzają się finanse. Co będzie wydaajniejsze 2 tabele czy jedna? A może to nie ma roznicy.
mhs
w mojej ocenie chyba zle podchodzisz to tematu - o tym czy dane powinny byc przechowywane w jednej lub dwoch tabelach wynika z tego co to sa za dane, czego dotycza... a nie tego ile tych danych w tabeli bedzie sie znajdowac...

powinienes zastanowic sie jak dobrze zaprojektowac baze danych (z czym masz chyba klopot) a nie martwic sie czy w danej tabeli bedzie przechowywane 5, 10 czy 10 tys. rekordow...
SongoQ
@mhs Jakiego to typu maja byc dane? Przyblizona ilosc rekordów, przyrost rekordow w skali miesiaca, roku, czy maja byc archiwizowane itd. Warto te rzeczy przemyslec a dopiero pozniej zajac sie projektowaniem bazy danych.

Jesli uwzgednisz te rzeczy sam sobie odpowiesz na to pytanie.
Jesli chodzi o bazy danych to ilosc rekorodow moze byc zedu tysiaca, milona i duzo duzo wiecej, oczywiscie zalezy to od sprzetu na ktorym stoi baza i od rodzaju bazy.
adam2adam1
Tzn ja ma wygladac moja baza danych to juz wiem nawet już mam ją na serwerze tylko teraz chciałem ją zoptymalizowac pod względem wydajności ponieważ jak wszystko się rozkręci to niechciałbym zabardzo obciążać czyjegos serwera bo jak wiadomo najczęściej wtedy jest sie wyrzucanym biggrin.gif

Cytat
Jakiego to typu maja byc dane? Przyblizona ilosc rekordów, przyrost rekordow w skali miesiaca, roku, czy maja byc archiwizowane itd. Warto te rzeczy przemyslec a dopiero pozniej zajac sie projektowaniem bazy danych.

Z tego moge tylko przewidzieć tyle, że nie bedę ich archiwizował bo wszystko zalezy od tego ile osób będzie aktywnie uzywało mojej gry oraz ile rekordów będzie przybywało na jednego usera smile.gif
SongoQ
Nawaznejsze jest dostrojenie zapytan SQL, w tamtym roku ukazala sie ksiazeczka o dostrajaniu zapytan SQL w ORACLE, autor opisywal przypadki gdzie w firmach z kilkudziesieciu minut zchodzil do 1s z wykonaniem zapytania. Wydaje mi sie ze zapytania SQL sa jedna z najwaznejszych rzeczy.

Kiedys na wykladzie dr pokazywal przyklad gdzie kolejnosc tabel w FROM ma znaczenie na szybkosc wykonania zapytania.

Mysle ze musisz zwrocic uwage na tego typu szczgóły. Jesli zapytanie dziala i jest poprawne, wcale nie oznacza ze jest optymalne.
adam2adam1
[qoute]Kiedys na wykladzie dr pokazywal przyklad gdzie kolejnosc tabel w FROM ma znaczenie na szybkosc wykonania zapytania.[/qoute]

Tez mysle że nie bo to była dopiero moja pierwsza baza danych biggrin.gif ale poszukam coś na ten temat w google. Dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.