Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [funkcja]pierwiastkowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
napol_eon
Witam!
czy zna ktos funkce obliczajaca pierwiastek dowolnego stopnia czalkowitego z dowolnej liczby rzeczywistej??
chodzi mi o napisanie skryptu do obliczen na pierwiastkach i potegach-a potrzebuje tylko funkcji obliczajacej pierwiastek np. 4 stopnia z 3
Rkingsmiley.png
a poniewaz nie mam pojecia gdzie wrzucic ten topic to wrzucam go tu smile.gif
dr_bonzo
pow( 3, 1/4 );
trzebabylo nie spac na matematyce tongue.gif
NuLL
  1. <?
  2. pow(8, 1/3); //pierwaistek 3-go stopnia z osmiu
  3. ?>

BTW. Dlaczeho ktoś przesuwa posty tutaj questionmark.gif Mój był pierwszy mad.gif mad.gif
TomASS
ALe lepsze - jak obliczyć pierwiastek n-tego stopnia z liczby ujemnej tongue.gif

Jeśli dalej ten temat jest aktualny i ktoś potrzebuje dalszych informacji, to chętnie podjemę dyskusję. Pozdrawiam
FiDO
Na tym forum umieszczamy swoje kody!

Przenosze na php
Darti
Cytat(TomASS @ 2005-03-12 20:42:31)
ALe lepsze - jak obliczyć pierwiastek n-tego stopnia z liczby ujemnej tongue.gif

o ile pamietam z wykładów algebry liniowej to pierwiastek z liczby ujemnej (np pierwiastek 2 stopnia z -4) da się obliczyć, ale wchodzimy tutaj w temat liczb urojonych.
TomASS
Cytat(Darti @ 2005-03-13 23:29:30)
Cytat(TomASS @ 2005-03-12 20:42:31)

o ile pamietam z wykładów algebry liniowej to pierwiastek z liczby ujemnej (np pierwiastek 2 stopnia z -4) da się obliczyć, ale wchodzimy tutaj w temat liczb urojonych.

Pewnie, że się da i to prosto, ale nie ma sensu tłumaczyć coś komuś jak ten ktoś nie potrzebuje. Wchodzimy w temat liczb zespolnych? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.