Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Something is wrong in your syntax obok
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
potreb
Witam. Pokazuje mi sie
Kod
błąd i kur.. bladSomething is wrong in your syntax obok '' w linii
1
i nie wiem co jest nie tak w tym kodzie proszę o pomoc:
  1. <?php
  2.  
  3. function delete_comments($id){
  4. global $DBhost,$DBuser, $DBpass; 
  5. mysql_connect($DBhost,$DBuser, $DBpass); 
  6. mysql_select_db(&#092;"$DBname\"); 
  7. mysql_query(&#092;"DELETE FROM comments WHERE id=$id\"); 
  8. $sql = &#092;"UPDATE articles SET comment_counter=comment_counter-1 WHERE id=$comment[id]\";
  9. $sql1 = &#092;"SELECT * FROM `comments` WHERE `id`=$id\"; // wyciąga komentarze z bazy 
  10. mysql_query($sql)or die(&#092;"i kur.. blad\".mysql_error()); 
  11. mysql_query($sql1)or die(&#092;"i kur.. mac blad\".mysql_error()); 
  12. echo &#092;"<link rel=\"stylesheet\" href=\"styles.css\" type=\"text/css\">\"; 
  13. echo &#092;"<br><span class=\"text\"><center>\"._COMDELETE.\".<br></center></span>\"; 
  14. } 
  15. ?>
Już się z tym kodem trochę męczę! mad.gif
nospor
na moj gust to juz tutak jest blad:
"UPDATE articles SET comment_counter=comment_counter-1 WHERE id=$comment[id]"
a konkretnie id=$comment[id]

sprobuj najpierw zapisac $comment[id] do zmiennej a potem tą zmienną wpisz do zapytania, alno wczesniej zamknij ciapka. jak nie zadziala pokaz jak wygladaja zapytania (daj echo $sql)
kszychu
  1. <?php
  2. $sql = &#092;"UPDATE articles SET comment_counter=comment_counter-1 WHERE id='{$comment[id]}'\";
  3. ?>
potreb
Może działa ale nie działa pod względem odejmowania w liczniku komentarzy o 1 bo o to mi chodziło. Mam tabele articles i comments, w articles jest pole comments_counter w którym jest zapisywana liczba komentarzy i przy usuwaniu komentarza chcę aby w liczniku sie zmniejszyla o 1 liczba komentrzy.

To jest funkcja dodawania komentarzy bo na niej z deka sie wzorowalem ale mi nie wyszło:
  1. <?php
  2. function add_comment($comment, $id){
  3. global $DBhost,$DBuser, $DBpass; 
  4. include (&#092;"themes/template/header.php\");
  5. $title = &#092;"\"._COMMENT_OK.\"\";
  6. open_table($title);
  7. mysql_connect($DBhost,$DBuser, $DBpass); 
  8. mysql_select_db(&#092;"$DBname\"); 
  9.  
  10. $sql = &#092;"INSERT INTO comments (aid, parent, name, text) VALUES ('$comment[aid]','$comment[parent]' ,'$comment[name]', '$comment[text]')\"; 
  11. $sql1 = &#092;"UPDATE articles SET comment_counter=comment_counter+1 WHERE id=$comment[aid
    ]\";
  12. mysql_query($sql)or die(&#092;"ERROR, try it again...\".mysql_error()); 
  13. mysql_query($sql1)or die(&#092;"ERROR, try it again...\".mysql_error()); 
  14. echo &#092;"<center><span class=\"text\"><a href=\"index.php?link=articles.php&op=read&id=\".$id.\"\">\"._BACK_TO_ARTICLE.\"</a></span></center>\";
  15. close_table();
  16.  
  17. }
  18. ?>

a ta funkcja kasowania komentarzy i updatowania counter_comments nie działa mi choć błąd mi się juz nie pokazuje:
  1. <?php
  2. function delete_comments($id){ 
  3. mysql_query(&#092;"DELETE FROM comments WHERE id=$id\"); 
  4. $sql = &#092;"UPDATE articles SET comment_counter=comment_counter-1 WHERE id='{$comment[id]}'\";
  5. $sql1 = &#092;"SELECT * FROM `comments` WHERE `id`=$id\"; 
  6. mysql_query($sql)or die(&#092;"i kur.. blad\".mysql_error()); 
  7. mysql_query($sql1)or die(&#092;"i kur.. mac blad\".mysql_error()); 
  8. echo &#092;"<link rel=\"stylesheet\" href=\"styles.css\" type=\"text/css\">\"; 
  9. echo &#092;"<br><span class=\"text\"><center>\"._COMDELETE.\".<br></center></span>\"; 
  10. } 
  11. ?>

Może to coś pomorze wam przy moim problemie, ale będę myślał i próbował dalej, jak mi wyjdzie to wam napisze. sad.gif
Darti
a skąd masz tablicę $comment? (nie ma jej w parametrach przekazanych do funkcji ani w deklaracji global)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.