Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dziwne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Maslav
Zostałem ofiarą bardzo dziwnego błędu.

Mam panel administratora małego cms'a opartego na bazie danych. Kod html jest trzymany w Mysql i wszystko było bardzo gites do dzisiaj dry.gif

Niewiem jak to możliwe ale formulaż którym dotychczas wysyłałem kod do bazy "nie wysyła" htmla. To jest dziwne. Mogę wysłać 10 akapitów czystego tekstu ale kilku linijkowego kodu tabelki już nie. Poprostu mysql_query się nie wykonuje jak wysyłam html. A z poziomu myphpadmina wszystko jest ok.

Jeszcze bardziej dezorientujące jest to że "to coś" stało się z dnia na dzień.

help.
hwao
:-D

Wiec :-) moze jest jakies ograniczenie sprawrz na innych przegladarkach (wina na 100% nie lezy po stronie kodu php, jak nic nie bylo zmieniane)

Przypominam ze dane z POST odbiera sie $_POST ...

Moze byla jaks zmiana wersji php albo konfiguracji jego?
Maslav
Troszkę się wyjaśniło ale nadal jestem w lekkiej kropce blink.gif
Okazało się że wysyłany kod html chrzani query.

1. $sql = "UPDATE `sklep` SET `nazwa` = '$form[nazwa]', `tresc` = '$form[content]', `grupa` = '$form[grupa]' WHERE `id` = '$form[id]' LIMIT 1 ";

Query wygląda tak i przy dodawaniu htmla mysql_error() zwraca

1064: Something is wrong in your syntax obok 'a. Fuel Splitstrut to wspaniały latawiec freeride'owy o dużej mo' w linii 1

Poprostu wychodzi na to ze znak ' wali kompletnie query. Jak budować zapytania aby coś takiego nie wychodziło w praniu. guitar.gif
dr_bonzo
* uzyj mysql_escape() albo add_slashes() na dodawanych danych

* poczytaj o SQL injection

* exclamation.gif!
NIE: $form[content]
tylko $form[ 'content' ]
no chyba ze content to STALA w co watpie.
Maslav
fenks i dzięki wielkie

jerry.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.