Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podgląd wybieranego pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
alpin19
Witam
Załóżmy, że chcę wybrać jakiś plik który ma zostać wysłany na serwer lub gdziekolwiek.

Więc bierzemy tag
  1. input
i wykonujemy następującą "operację":
  1. <form action=\"plik.php\" method=\"post\">
  2. <input name=\"picture\" type=\"file\" value=\"<?php echo $picture; ?>\"
  3. </form>

Teraz moje pytanie brzmi - w jaki sposób zmusić cały skrypt, za pomocą php, aby obok lub w wybranym położeniu wyświetlił miniaturkę tej grafiki.

Proszę o poradę
q
przy samym inpucie taka sytuacja nie jest mozliwa, w przypadku php strone nalezy przeladowac, czyli
strona z imputem -> wybierasz,
zatwierdzasz i na przeladowanej stronie mozesz to wyswietlic
alpin19
Skoro input odpada to jaką inną funkcję możesz mi polecić. Szkoda, że nie napisałeś jak to zrobić....
crash
Coś takiego masz na Allegro w formularzu tworzenia aukcji. Na pewno się nie obrażą jak pożyczysz sobie ich kodu JS do odświeżenia po załadowaniu obrazka, a strona php to chyba nie problem już, o miniaturkach i uploadowaniu plików było nie raz...
alpin19
Cytat("crashu")
Coś takiego masz na Allegro w formularzu tworzenia aukcji

Crashu - łeb ci ukręcę. Ja chciałem sam to zrobić, kierowany waszymi poradami. Przez kopiowanie czegoś z allegro raczej się nie nauczę, ale mimo wszystko dzięki. W wolnej chwili spróbuję przeanalizować kod tego formularza...
crash
Analizowanie przykładów jest moim skromnym zdaniem najlepszym sposobem na naukę czegokolwiek...
alpin19
Oczywiście Crash'u - masz rację. Analiza jest świetnym sposobem nauki, ale czasem miewam obawy, że mógłbym z tego bezmyślnie skorzystać. Czasem wolę samemu, nawet kilka dni spędzić na szukaniu rozwiązania....

---------------
Dodane:

Czyżby to było to(pisane w Javie - wstawiłem w bbcode dla php i stąd taki dla php na początku i końcu):
  1. <?php
  2. function SetAndSubmitForm(field)
  3. {
  4. ToggleFun();
  5. LoadSource();
  6. SubmitForm(field);
  7. };
  8.  
  9. function PreviewWindow()
  10. {
  11. // self.focus();
  12. wnd = window.open('/desc_preview.php', '_new', 'height=450, width=650, left=30, top=50, toolbar=no, menubar=no, scrollbars=yes, 
  13. esizable=yes, location=no, directories=no, status=no');
  14. };
  15. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.