Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: klucze w tabeli - cyfrowe i liczbowe rownoczesnie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
apa-sf
Mam pewien problem.
Stworzylem sobie taka tabele zagniezdzona:
  1. <?php
  2. $poradniki=array(
  3. 'trybygry' => array ('nazwa' => 'Tryby Gry', 'link' => '?page=poradniki&poradnik=trybygry'),
  4. 'wlasneserwery' => array ('nazwa' => 'Własne serwery', 'link' => '?page=poradniki&poradnik=wlasneserwery'),
  5. 'cod14' => array ('nazwa' => 'Z CoD 1.1 do CoD 1.5', 'link' => '?page=poradniki&poradnik=cod14'),
  6. 'wejscie' => array ('nazwa' => 'Jak wejœć na serwer', 'link' => '?page=poradniki&poradnik=wejscie'),
  7. 'konsola' => array ('nazwa' => 'Konsola gry, komendy', 'link' => '?page=poradniki&poradnik=konsola'),
  8. 'kolory' => array ('nazwa' => 'Kolorowa nazwa', 'link' => '?page=poradniki&poradnik=kolory'),
  9. 'hob' => array ('nazwa' => 'Mod Heat of Battle', 'link' => '?page=poradniki&poradnik=hob')
  10. );
  11. ?>

po to, aby w roznych miejscach serwisu latwo odwolywac sie do poradnikow.
Np potrzebuje zamiescic link do poradnika o konsoli, wpisuje:
  1. <?php
  2. $poradniki['konsola']['link']
  3. ?>
i nie musze pamietac numerow id dla poszcegolnych poradnikow.

Niestety w jednym miejscu chce wyswietlic rotacyjnie linki do poradnikow (jednoczesnie 3 kolejne linki z kilkunastu poradnikow ogolem).
Napisalem skrypcik i mam pewien problem.

Czy jest mozliwe stworzenie sytuacji aby zapis np.
  1. <?php
  2. $poradniki['konsola']['nazwa']
  3. ?>

byl rownoznaczny z
  1. <?php
  2. $poradniki['4']['nazwa']
  3. ?>

?

Zastosowalem funkcje array_keys na tablicy $poradniki i wyswietlilo mi klucze
Kod
Array ( [0] => trybygry [1] => wlasneserwery [2] => cod14 [3] => wejscie [4] => konsola [5] => kolory [6] => hob )

co by sugerowalo, ze moge zamiast np.
  1. <?php
  2. echo $poradniki['konsola']['nazwa']
  3. ?>

uzyc kodu
  1. <?php
  2. echo $poradniki['4']['nazwa']
  3. ?>

Niestety w praktyce drugi kod, z cyfra zamiast nazwy klucza, nie zwraca wartosci sad.gif
NuLL
Klucz to klucz- dzialać nie będzie.
apa-sf
Null: w jakim sensie nie bedzie dzialac?

We wszelakich poradnikach opisywane sa podstawy dotyczace tablic i jest tam mowa o tym, ze np. zapis
  1. <?php
  2. $tablica=array(owoc, zwierze, pani)
  3. ?>
stworzy tablice, w ktorej php automatycznie ustawi >klucze< 0 -> owoc, 1 -> zwierze, 2-> pani.

Za pomoca tych kluczy mozna wywolywac wartosci, np.:
  1. <?php
  2. $zapytanie=$tablica[1];
  3. echo $zapytanie -> zwierze
  4. ?>

Co dla mnie jest logiczne - w roznych bazach danych taka jest funkcja kluczy.

Na moj rozum w moim przypadku np. ciag znakow "konsola" rowniez stanowi klucz.

Pomyslalem, ze skoro funkcja array_keys() pokazuje jednak rowniez liczbowe klucze - moge w jakis sposob ich uzyc. Tylko jak? blink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.