Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie z paroma warunkami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
SHiP
zastanawiam się jak przerobić moje zapytanie aby działało biggrin.gif. Nie chodzi mi o tworzenie paru (bo az 7 by mi wyszło ;]) poza tym wrzucam to w pętelke...

1. UPDATE tabela SET STATUS='1' WHERE id='6', STATUS='0' WHERE id='9', STATUS='x' WHERE id='n';

Po prostu chodzi o to aby updatować pole status w zależności od id.
nospor
  1. <?php
  2.  
  3. switch ($id) {
  4.  case 6:
  5.  $status=1;
  6.  break;
  7.  case 9:
  8.  $status=0;
  9.  break;
  10. //.... i tak dalej
  11. }
  12. $sql=&#092;"update tabela set status=$status where id=$id\"
  13.  
  14. ?>
SHiP
Hmm tak to i ja potrafie smile.gif Chodzi mi o to żeby podczas pętli updateować zapytanie a dopiero na końcu je wykonać ze wszystkimi warunkami i wartościami :] ... Myśle że byłby to szybszy sposób... bo na szybkości mi najbardziej zależy.
nospor
oj to tak to sięchyba nie da
FiDO
  1. UPDATE tabela SET STATUS='1' WHERE (id='6' AND STATUS='0') OR (id='9' AND STATUS='x') OR id='n'...

edit: faktycznie.. zle to troche zrozumialem. W takim razie bez wielu zapytan sie nie obedzie.
nospor
fido: oj to chyba nie oto chodzilo. Twoje zapytanie ustawi tylko wartość status na 1 przy okreslonych warunkach, a chodzilo by ustawiala okresloną wartosc status przy okreslonych warunkach
kszychu
Musi być kilka update'ów, bo jednym to się tego nie załatwi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.