Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS - wersja nie do użytku
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
MP1
http://compmaster.prv.pl/CMS.zip

Wersja nie nadaje się do użytku, to co w niej jest to obsługa menu i zawartości (niepełna, bo jeszcze nie działa np. ocenianie). Wiele brakuje jeszcze nawet w tym co jest...
Udostępniłem to po to, by ci, którzy chcą tworzyć moduły wiedzieli, co i jak.

Narazie jest jeden plik konfiguracyjny (właściwie 2, bo jeden to od bazy), ale w przyszłości zostanie rozdzielony.
Kawałka panelu admina nie włożyłem do paczki.

Macie propozycje odnośnie tego, co jest teraz i tego, co będzie w przyszłości? Znalazłeś błąd, dziurę? Pisz!

Właściwa sprawa...
Kto chce tworzyć moduły (czyli brać udział w tworzeniu CMSa) - GG: 3339248.

Zachęcam Was, bo wszystkiego nie zrobię w tym skrypcie, mam nadzieję, że będzie dużo chętnych. Jakie moduły są (lub mogą być) do roboty, to do ustalenia na GG.
ebe
Nazwanie tego skryptu cms'em jest profanacją, wybacz ale to nie jest kawałek dobrego kodu. No ale + dla Ciebie za dobre chęci, kombinuj modyfikuj czytaj forum i ucz się i wreszcie napiszesz cms'a
krzemian
Hmm, widać że się napracowałeś, ale jak na mój gust to na początek powinieneś popracować nad czystością kodu, czyli odpowiednim jego formatowaniem. Później najlepiej wszystko (a przynajmniej większość) przenieś do klas, wtedy kod znowu stanie się czyściejszy. Najlepiej oprzyj CMS o wzorzec projektowy MVC. Życzę powodzenia, bo widać, że chęci masz:)
Nievinny
@MP1 - wiesz co napisałem do Ciebie na innym forum gdzie to reklamowałeś?
Jeśli chcesz możesz wykorzystać dostępne Frameworki takie jak: Pinky, WACT czy Phiend (nie wiem czy dobrze napisałem, jak źle to poprawcie)
MP1
Czystość kodu...

Włączcie dobre kolorowanie składni, wyłączcie zawijanie wierszy i będzie czytelniej. Wcięcia i entery to dodatkowe bajty.

1. <?php
  2.  
  3. function Test() {
  4.  echo &#092;"costam\"; //tu ma być wcięcie o jedną spację
  5. }
  6.  
  7. ?>

Czy tak jest dla was czytelnie? Czy powinno być raczej:
  1. <?php
  2.  
  3. function Test()
  4.  {
  5. echo &#092;"costam\";
  6.  }
  7.  
  8. ?>

Tak jest jednak więcej przewijania kodu w dokumencie w celu odnalezienia odpowiedniego fragmentu...

Więcej komentarzy w kodzie pojawi się...
dr_bonzo
O stylu kodowania bylo juz mowione

Przy takim kodowaniu nie moze szybko sie zorientowac o strukturze kodu
  1. <?php
  2. function db_read($co,$t,$v,$a,$del) {
  3.  if($co==1) { $qi=&#092;"*\"; } else { $qi=$co; }
  4. // ten drugi if jest zagniezdzony czy nie?
  5.  if($v!=1) { $qy=&#092;" WHERE \".$v; }
  6.  $result=mysql_query(&#092;"SELECT \".$qi.\" FROM \".$GLOBALS['db_pre'].$t.$qy) or db_err();
  7. // ^^ to polecenie jest wykonywane warunkowo?
  8.  $i=0;
  9.  while($row = mysql_fetch_row($result)) {
  10. $i++;
  11. if($a==1) { $GLOBALS[$row[0]]=$row[1]; }
  12. else { if($del===1) { array_shift($row); } $GLOBALS[$a][$i]=$row; }
  13. } }
  14. ?>

zeby to zrozumiec musze CZYTAC CALE LINIE DO KONCA

1. <?php
  2. function db_read($co,$t,$v,$a,$del) {
  3. if ( $co==)
  4. {
  5. $qi=&#092;"*\";
  6. }
  7. else
  8. {
  9. $qi=$co;
  10. }
  11.  
  12. if( $v != 1 )
  13. {
  14. $qy = &#092;" WHERE \" . $v;
  15. }
  16.  
  17. // ..
  18. ?>

juz jest duzo czytelniejsze.
A co do przewijania masy linijek -- uzywaj bookmarkow (mi wystarcza ok 5 na plik).
MP1
Wcięcia zostały wstawione.
Paczka (link ten sam, w pierwszym poście) zajmuje teraz ok. 1.5 kB więcej. Dodałem także więcej komentarzy.

Teraz jest w porządku? Jeśli tak - kontynuujmy...

Co jest do roboty, to do ustalenia na GG 3339248. Zgłaszajcie się! Ci, którzy zaangażują się w projekt, mogą liczyć na dodatkowe przywileje w jakiejś części serwisu COMPMaster (będzie oficjalnym serwisem tego CMSa).

Propozycje, błędy, uwagi zgłaszajcie na forum.
Speedy
W tym folderze "style" moim zdaniem niepotrzebnie rozbiłeś układ wizualny na tyle plików...
Ja zrobiłbym to w ten sposób:
stworzył pliki , które byłyby odpowiedzialne za konkretne zadania, a potem w nich zawarł ewentualnie jakieś zmienne dotyczące styli, które byłyby ustalone , w jakimś jednym głównym pliku konfiguracyjnym.
Nie wiem też dlaczego w folderze "txtdb" treści trzymane są bezpośrednio w zmiennych.
Lepiej byłoby trzymać dane np. w poszczególnych wierszach, a potem rozdzielać je separatorami i formatować dopiero w skrypcie odpowiedzialnym za wyświetlanie.

Radzę najpierw stworzyć jakąś w miarę działającą wersję , a dopiero potem ją upubliczniać.

Mimo to pozdrawiam i życzę powodzenia w rozwijaniu projektu smile.gif .
MP1
Style - możesz napisać więcej na ten temat (dokładniej)?

TxtDB - zmienne działają szybciej, wystarczy wczytać plik funkcją include() i gotowe; po co kombinować?
dr_bonzo
Pierwsze uruchomienie: 12 notice'ow (nie chce mi sie liczyc ile iich jest po kliknieciu na link "Kategoria"), oj nieladnie -- zacznij kodowac przy error_reporting( E_ALL ), sprawdzaj czy zmienne, indeksy istnieja.
Cytat
MP1
Jeśli zmienna nie istnieje, jest to błąd? Niekoniecznie... Tak już będzie, że jeśli jest mniej ważna opcja, jeśli zostanie wyłączona, nie będzie wpisu zmiennej w pliku konfiguracyjnym.
Co do innych zmiennych... zobaczę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.