Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obrazek w php, rozszerzenie obrazka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tara
witam,

chciałbym, aby w moim podpisie na forum był pokazny obrazek generowany przez skrypt php. Jednak, coś blokuje winksmiley.jpg i zostaje tylko tekst. Jak więc zrobić, żeby obrazek miał rozszerzenie .jpg albo png ?

Zapisywanie do foleru ? Ale skrypt zapisze obrazek tylko raz, a właśnie chodzi o to by co odświerzenie się zmieniał. co myślicie ?
mario
jeżeli ma się co odświeżanie zmieniać musisz pobrać nazwę pliku obrazka, i podmieniać jego rozszerzenia, lub zapisywać go pod różnymi rozszerzeniami. Rozumię iż masz ten sam obrazek ale o różnych rozszerzeniach.
tara
no, niezbaradzo bo popatrz:

mam skrypt który generuje obrazek z odliczaniem. daje go w znaczniki BBcode [ img ]. Ten obrazek ma skrypt ma rozszerzenie .php, więc go blokuje. Jak dojść do tego, aby pokazał się w znacznikach BBcode obrazek, który genereowany przez skrypt ?

Myślałem o zapisie do folderu w *.jpg, ale taki skrypt nie zapisuje sam od siebie, tylko jak się go włączy winksmiley.jpg
cube
Miałem ten sam problem (i właśnie tu mi pomogli):
Rozwiązaniem okazało się ustawienie przetwarzania żadanych plików jak plików php.
A rozwiązuje się to za pomoca .htaccess, wprowadzając tam taki wpis:
Kod
<Files plik.rozszerzenie>
ForceType application/x-httpd-php
</Files>
mario
to na nic się zda, bo pliki skrypt wykona bez problemu, tyle, że kolega pisał o phpBB a tam wczytywanie obrazków przez php jest zablokowane ze względów bezpieczeństwa.
cube
Niestety się mylisz
Daje przykład:
Obrazek ma rozszerzenie PNG a jest przetwarzany jak php - pokazuje godzine wywołania - odśwież żeby się dynamicznie wygenerował
Wstawiony miedzy znaczniki [ img ] [ /img ]

obrazek nazywa się data.png, a w katalogu z obrazkiem jest .htaccess o treści:
Kod
<Files *.png>
</Files>

czyli wszystkie pliki z rozszerzeniem PNG z tego katalogu będą przetwarzane jak pliki z kodem php
eXcore
Hmmm ale utrudniacie sobie zycie smile.gif

Jak masz link w postaci np.: www.bebe.pl/sig.php

to na forum w podpisie wklej w postaci http://www.bebe.pl/sig.php?.jpg i tyle smile.gif

Skrypt na forum przepusci obrazek a skrypt bedzie sie generował prawidlowo w dalszym ciagu smile.gif
cube
Cytat(eXcore @ 2005-05-05 23:45:20)
Skrypt na forum przepusci obrazek a skrypt bedzie sie generował prawidlowo w dalszym ciagu smile.gif

To Cię zaskocze.

Forum na to:
Cytat
ZNALEZIONO BŁDY:
dynamiczne strony w tagach [IMG] nie są dozwolone
eXcore
Hmmm dziwne, na forach BB nie ma problemu, na innych nie sprawdzalem smile.gif
tara
cube, niebardzo mi to działa. Znaczy - htaccess nie działa..
cube
Cytat(eXcore @ 2005-05-07 15:51:48)
Hmmm dziwne, na forach BB nie ma problemu, na innych nie sprawdzalem smile.gif

na bb chyba też nie sprawdziłeś tongue.gif

@tara:jeśli wrzucasz to na serwer to musi on oferować htaccessy uzytkownikom
inaczej wrzucasz ale efektu nie ma
jeśli Ci to pomoże to wyszukiwarka free serwerów
a jeśli wystarczy Ci 5MB to jak narazie moge polecić TO, aczkolwiek wziąłem pierwsze z brzegu
tara
swój serw mam, a chodzi na nim htaccess, tylko poprostu jak wchodze na plik.png to nie ładuje plik.php mimo iż w folderze jest wklejony ten htaccess co napisałeś.
matid
Cytat(tara @ 2005-05-09 15:42:58)
swój serw mam, a chodzi na nim htaccess, tylko poprostu jak wchodze na plik.png to nie ładuje plik.php mimo iż w folderze jest wklejony ten htaccess co napisałeś.

Czy aby napewno robisz tak jak należy? Masz zmienić rozszerzenie pliku php na .png
Czyli masz skrypt generujący obrazek i nazywa się on plik.php to zmieniasz nazwę na plik.png i dajesz taki .htaccess:
Kod
<Files plik.png>
</Files>
tara
teraz mi sie otwiera okno do ściągania pliku blink.gif
cube
czy twój plik ma w nazwie kropkę ? tzn: .htaccess
dodatkowo musi on wyglądać tak samo jak na stronie, każde polecenie w nowej linii (czyli 3 linijki)
zbędne białe znaki do usuniecia
tara
cube, okazał się że na serwerze kolegi działa, a na moim nie. Czy to jest spowodowane wersją apacha ? blink.gif
cube
Jeśli się myle to niech mnie ktoś poprawi,ale wydaje mi się, że dyrektywa
Kod
ForceType

jest dostepna od wersji 1.1 Apache
matid
Cytat(cube @ 2005-05-10 17:04:11)
Jeśli się myle to niech mnie ktoś poprawi,ale wydaje mi się, że dyrektywa
Kod
ForceType

jest dostepna od wersji 1.1 Apache

Zgadza się. Oprócz tego musi być zainstalowany mod_mime, ale AFAIK jest to biblioteka standardowa i raczej szanse na jej brak są bliskie zeru.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.