chciałbym, aby w moim podpisie na forum był pokazny obrazek generowany przez skrypt php. Jednak, coś blokuje i zostaje tylko tekst. Jak więc zrobić, żeby obrazek miał rozszerzenie .jpg albo png ?
Zapisywanie do foleru ? Ale skrypt zapisze obrazek tylko raz, a właśnie chodzi o to by co odświerzenie się zmieniał. co myślicie ?
mario
5.05.2005, 19:47:34
jeżeli ma się co odświeżanie zmieniać musisz pobrać nazwę pliku obrazka, i podmieniać jego rozszerzenia, lub zapisywać go pod różnymi rozszerzeniami. Rozumię iż masz ten sam obrazek ale o różnych rozszerzeniach.
tara
5.05.2005, 20:01:43
no, niezbaradzo bo popatrz:
mam skrypt który generuje obrazek z odliczaniem. daje go w znaczniki BBcode [ img ]. Ten obrazek ma skrypt ma rozszerzenie .php, więc go blokuje. Jak dojść do tego, aby pokazał się w znacznikach BBcode obrazek, który genereowany przez skrypt ?
Myślałem o zapisie do folderu w *.jpg, ale taki skrypt nie zapisuje sam od siebie, tylko jak się go włączy
cube
5.05.2005, 20:38:47
Miałem ten sam problem (i właśnie tu mi pomogli): Rozwiązaniem okazało się ustawienie przetwarzania żadanych plików jak plików php. A rozwiązuje się to za pomoca .htaccess, wprowadzając tam taki wpis:
to na nic się zda, bo pliki skrypt wykona bez problemu, tyle, że kolega pisał o phpBB a tam wczytywanie obrazków przez php jest zablokowane ze względów bezpieczeństwa.
cube
5.05.2005, 23:11:09
Niestety się mylisz Daje przykład: Obrazek ma rozszerzenie PNG a jest przetwarzany jak php - pokazuje godzine wywołania - odśwież żeby się dynamicznie wygenerował Wstawiony miedzy znaczniki [ img ] [ /img ]
obrazek nazywa się data.png, a w katalogu z obrazkiem jest .htaccess o treści:
Skrypt na forum przepusci obrazek a skrypt bedzie sie generował prawidlowo w dalszym ciagu
cube
6.05.2005, 01:10:52
Cytat(eXcore @ 2005-05-05 23:45:20)
Skrypt na forum przepusci obrazek a skrypt bedzie sie generował prawidlowo w dalszym ciagu
To Cię zaskocze.
Forum na to:
Cytat
ZNALEZIONO BŁDY: dynamiczne strony w tagach [IMG] nie są dozwolone
eXcore
7.05.2005, 16:51:48
Hmmm dziwne, na forach BB nie ma problemu, na innych nie sprawdzalem
tara
8.05.2005, 19:14:57
cube, niebardzo mi to działa. Znaczy - htaccess nie działa..
cube
8.05.2005, 21:23:53
Cytat(eXcore @ 2005-05-07 15:51:48)
Hmmm dziwne, na forach BB nie ma problemu, na innych nie sprawdzalem
na bb chyba też nie sprawdziłeś
@tara:jeśli wrzucasz to na serwer to musi on oferować htaccessy uzytkownikom inaczej wrzucasz ale efektu nie ma jeśli Ci to pomoże to wyszukiwarka free serwerów a jeśli wystarczy Ci 5MB to jak narazie moge polecić TO, aczkolwiek wziąłem pierwsze z brzegu
tara
9.05.2005, 14:42:58
swój serw mam, a chodzi na nim htaccess, tylko poprostu jak wchodze na plik.png to nie ładuje plik.php mimo iż w folderze jest wklejony ten htaccess co napisałeś.
matid
9.05.2005, 15:14:05
Cytat(tara @ 2005-05-09 15:42:58)
swój serw mam, a chodzi na nim htaccess, tylko poprostu jak wchodze na plik.png to nie ładuje plik.php mimo iż w folderze jest wklejony ten htaccess co napisałeś.
Czy aby napewno robisz tak jak należy? Masz zmienić rozszerzenie pliku php na .png Czyli masz skrypt generujący obrazek i nazywa się on plik.php to zmieniasz nazwę na plik.png i dajesz taki .htaccess:
czy twój plik ma w nazwie kropkę ? tzn: .htaccess dodatkowo musi on wyglądać tak samo jak na stronie, każde polecenie w nowej linii (czyli 3 linijki) zbędne białe znaki do usuniecia
tara
10.05.2005, 14:55:04
cube, okazał się że na serwerze kolegi działa, a na moim nie. Czy to jest spowodowane wersją apacha ?
cube
10.05.2005, 16:04:11
Jeśli się myle to niech mnie ktoś poprawi,ale wydaje mi się, że dyrektywa
Kod
ForceType
jest dostepna od wersji 1.1 Apache
matid
10.05.2005, 17:40:02
Cytat(cube @ 2005-05-10 17:04:11)
Jeśli się myle to niech mnie ktoś poprawi,ale wydaje mi się, że dyrektywa
Kod
ForceType
jest dostepna od wersji 1.1 Apache
Zgadza się. Oprócz tego musi być zainstalowany mod_mime, ale AFAIK jest to biblioteka standardowa i raczej szanse na jej brak są bliskie zeru.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.