Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kalkulator netto brutto
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
pyrek
Witam!
Jak zrobić kalkulator vat questionmark.gif

a dokładnie mam formularz w nim 3 pola
Vat
netto
brutto
i teraz chce jak wpisze vat i np cene netto to obliczy mi brutto ale żeby można było tez odwrotnie wpisuje vat i brutto i oblicza mi netto oczywiście bez przeładowania strony?questionmark.gif jak takie coś zrobić prosze o pomoc!
dr_bonzo
Za pomoca java script:
po nacisnieciu przycisku wczytujesz zawartosc pol, sprawdzasz ktore sa uzupelnione, obiczasz i wpisujesz w odpowiednie pole.

Kod
document.getElementById( 'id_elementu' ).value; // dostep do wartosdci elementu gdzi e'id_elementu' to wartosc atrybutu id tagu
SongoQ
Problem jest bardzo prosty, dodatkowo musisz zaokraglac i zamieniac znaki ',' na '.'.
ikioloak
  1. <form name="f">
  2. <input type="text" name="netto"
  3.  
  4. onchange="document.f.brutto.value=(+document.f.netto.value)+document.f.netto.value*(document.f.vat.value/100)">
  5. <input type="text" name="brutto">
  6. <input type="text" name="vat" value="22">
  7. </form>
  8. </html>

To jest przyklad. Jak wpiszesz netto i wyjdziesz z pola netto to w brutto zostanie wpisana kwota brutto. Ja ci pokazalem idee. Reszta to juz sama matematyka.
aha.
(+document.f.netto.value) oznacza konwersje do typu liczbowego. Inaczej by dodawal do siebie stringi.
SongoQ
Cytat
(+document.f.netto.value) oznacza konwersje do typu liczbowego.

Chyba jak wpiszesz ',' to uzyskasz tylko liczbe całkowita.
ikioloak
Zeby napisac funkcje konwertujaca z 1,44 na 1.44 przydadza sie funkcje js:
Z kursu Krzysztofa Stelmacha
Cytat
charAt(indeks)
zwraca znak z pozycji określonej przez indeks

substring(indeksA, indeksB)
zwraca podłańcuch wycięty z łańcucha od pozycji indeksA do pozycji indeksB; przypadki:
-jeśli indeksA < 0, to indeksA jest równy 0
-jeśli indeksB > długość łańcucha (nazwaŁańcucha.length), to indeksB jest równy długości łańcucha
-jeśli indeksA = indeksB, to zwrócony podłańcuch jest łańcuchem pustym
-jeśli indeksB został pominięty, to podłańcuch będzie zawierał znaki od pozycji indeksA do końca łańcucha
-jeśli indeksA > indeksB, to JavaScript1.2 wygeneruje błąd (out of memory), pozostałe wersje zwracają łańcuch rozpoczynający się od pozycji indeksB, a kończący na pozycji indeksA - 1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.