Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie dodaje a nie pokazuje błędu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
mariaczi
mam takie zapytanie i kod php
  1. <?php
  2. $sql=&#092;"INSERT INTO `zagan_newsy` VALUES ( NULL, '$data', '$tresc', '$autor' );\";
  3.         $wynik=mysql_query($sql, $connection);
  4. ?>

nie wywala bledu serwer a newsa mi nie dodaje do bazy.. nie wiem kompetnie o co chodzi. loguje sie na phpmyadmin na tego uzytkownika i smiga, zreszta na tym userze na serwerze jest zaistalowany jportal i dziala.wiec co jest ne tak?
crash
  1. <?php
  2. ?>
SongoQ
Moze wstaw pola do jakich dodajesz, najlepiej bedzie jesli wyswietlisz sobie zapytanie i zobaczysz co jest nie tak.
mariaczi
pola do jakich dodaje wstawialem i tak samo.problem jest dziwny bo na moim kompie na krasnalu to dziala!!! i to jest dziwne!! pomozcie
dr_bonzo
srednik?
SongoQ
zrzuc strukture tabelki.
brachu
a sprobuj tak: polacz sie z baza przy uzyciu
  1. <?php
  2. $polaczenie = mysql_connect('host', 'uzytkownik', 'haslo') or die (&#092;"Nie połączony\");
  3. mysql_select_db('baza') or die (&#092;"Nie można się połączyć z bazą\");
  4. ?>

a pozniej:
  1. <?php
  2. $sql=&#092;"INSERT INTO `zagan_newsy` VALUES ( NULL, '$data', '$tresc', '$autor' )\";
  3. $wynik=mysql_query($sql) or die (&#092;"Błąd w zapytaniu\");
  4. ?>

i bedziesz wiedzial co i jak i gdzie problem winksmiley.jpg

pozdrawiam
miedzna
spróbuj tak:
  1. <?php
  2.  
  3. $sql=&#092;"INSERT INTO `zagan_newsy` VALUES ( NULL, '$data', '$tresc', '$autor' )\";
  4. $wynik=mysql_query($sql, $connection);
  5.  
  6. ?>

zwróć uwagę, że nie ma średnika po nawiasie w zapytaniu...
SongoQ
Mam taka uwage odnosnie stosowania skladni zapytnia bez wymieniania pól. Jesli zmienimy strukture tabeli, dodamy 1 pole musimy przerabiac kod, a jesli wymienimy do jakich pól dodajemy wtedy mamy pewnosc ze zawsze INSERT bedzie prawidlowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.