Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odczyt zmiennej ze skryptu php
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
dabb
Witam

Mam skrypt php np w srodku dokumentu ale musze wykorzystac jedna ze zmiennych np do wstawienia jej wartosci w tagach TITLE

i jak to zrobic?

Bo za pomoca php nie da rady bo skrypt juz sie wykonal i sie nie cofnie zeby wstawic cos wyzej.

Moze jakis sposob w java scripts questionmark.gif
revyag
A nie możesz zrobić tak ?
  1. <title><?php echo $title; ?></title>
  2. </head>
  3. <?php echo "Coś tam"; ?>
  4. </body>
dabb
  1. <title><?php echo $title; ?></title>
  2. </head>
  3. <?php $title="cos w tytule"; ?>
  4. </body>

jak mam takie cos to nie dziala...
revyag
Teges, bo zmienną trzeba zainicjalizować wcześniej.
  1. <?php $title="cos w tytule"; ?>
  2. <title><?php echo $title; ?></title>
  3. </head>
  4. </body>
dabb
no wiem

i tu jest problem bo nie moge jej wczesniej zainicalizowac a musze wykorzystac ja wczesniej smile.gif i jak to zzrobic
revyag
Nie rozumiem tego problemu, dlaczego nie możesz zainicjalizować zmiennej na początku, jeśli ma on wyświetlać tytuł strony ?
Pokaża więcej kodu i powiedz co to ma robić.
dabb
includuje w srodek strony inna strone ktora posiada zmienna tytul
i chcialbym ta zmienna wykorzystac na stronie index.php zeby zminic tytul indexu na ta includowana ale nie moge
revyag
Możesz to rozbić na dwie części. Napisz dwie funkcje, jedną do includowania treści, drugą do przekazywania zmiennych. W tej do przekazywania zmiennych poustawiaj co trzeba i kiedy wywołasz ją w przed wszystkimi znacznikami, będziesz mógł ustawić tytuł , następnie druga funkcja wstawi treść strony i po kłopocie. Jeśli druga funkcja potrzebuje jakichś paramtetrów, które inicjalizuje pierwsza funkcja ustawiasz te paramtery przy pomocy pierwszej funkcji i gotowe.
dabb
nie za bardzo rozumiem sad.gif

ja troche tych includowanych stron mam - nie po cgcrzani sie to questionmark.gif

moze jakis przyklad ?
revyag
Odezwij się do mnie na gg: 5375018, spróbuję Ci pomóc smile.gif
dabb
nie ma to jak padniecie GG
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.