Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak roboty rozpoznaja strony wielojezykowe?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
yavaho
Mam stronę wielojezykową, ktora rozpoznaje uzytkownika po kodzie narodowym jezyka i zaleznie od tego podstawia odpowiedni tekst. A w szczegolnosci chodzi mi o to ze strona zmienia tez tytul, opis i slowa kluczowe.
Wiec jak wyglada sprawa z robotami wyszukiwarek, ktore odwiedza taka strone? A zwlaszcza z polskich wyszukiwarek? Czy np google indeksujacy polskie strony odwiedzajac ta strone przedstawi swoj kod narodowy jako [PL]? Chodzi mi o to aby w polskich wyszukiwarkach tytul i opis strony byl po polsku.
Oczywiscie na stronie sa dostepne linki do zmiany jezyka wiec robot moze podazac za nimi i zmieniac kolejno jezyki, ale najwazniejsza dla robota jest chyba pierwsza strona jaka sie otworzy.
Wave
Nie łatwiej określać język na podstawie hosta z ip?
matid
Cytat(Wave @ 2005-07-02 17:26:27)
Nie łatwiej określać język na podstawie hosta z ip?

Nie powinno się tak robić. Właśnie po to przeglądarki wysyłają nagłówek Accept-Language, aby na jego podstawie wybierać język.
Ma to 2 podstawowe zalety:
1. Nie ograniczasz używanego języka do miejsca zamieszkania
2. Nie wszystkie hosty odpowiadają rzeczywistym lokacjom komputerów.
Wave
Cytat
Właśnie po to przeglądarki wysyłają nagłówek Accept-Language, aby na jego podstawie wybierać język.

Looz, tylko sprawa jest taka czy roboty też wysyłają te nagłówki ( w co wątpie ).
Vir
forum.optymalizacja.com
Kas
Najlepiej dać użytkownikowi wybór wersji językowej - stworzyć stronę główną z ich listą.
A co do indeksowania to taka strona będzie chyba wielokrotnie zaindeksowana.
Przez polskie wyszukiwarki zostanie pewnie poprawnie rozpoznana.
yavaho
Uzytkownik ma mozliwosc zmiany jezyka w kazdym momencie. Tu jest watek o tej stronie.
Robot pewnie tez bedzie podazal za tymi linkami i zmienial kolejno jezyk.
Ale najbardziej interesuje mnie w jakiej wersji jezykowej wyswietli sie pierwsza strona?

Podczas pierwszego wejscia na strone:
Skryp sprawdza ciasteczko uzytkownika czy jest w nim zapisany wybor jezyka.
Jezeli nie:
Pobiera kod narodowy jezyka przegladarki i wybiera jezyk. Jezeli nie potrafi rozpoznac jezyka wybiera domyslnie PL
Zapisuje wybor jezyka w sesji aby nie uruchamiac skryptu za kazdym razem.
Po zaladowaniu sie strony uzytkownik ma mozliwosc zmiany jezyka. Jezeli zmieni jezyk to zostaje to zapisane w ciasteczku.

Jezeli robot nie wysyla w naglowku (Accept-Language) to powinno byc dobrze tak jak chcialem - wyswietli sie strona w polskiej wersji.
Kas
Roboty "widzą" mniej więcej to samo co zwykły user, a jedynie nie przesyłają (w przeciwieństwie do przeglądarek) tylu nagłówków itp.
Dlatego pewnie wszystko za działa, ale dla pewności radziłbym posprawdzać w kilku wyszukiwarkach. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.