Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: phpbb integracja logowania
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty forum
zalew
jakie zmienne sesyjne badz konkretne cookie musze ustawic zeby przechodzac z zalogowania na swojej stronie byc zalogowanym na forum?

w punbb zrobilem taka przerobke w 10min, ale z ta tona smiecia phpbb juz nie moge
probowalem wykorzystywac jakies niby-gotowce z netu, ale nie za bardzo dzialaja albo nie sa tym o co mi chodzi; wiec najlepiej by bylo jesli ktos z was to rozkminil, to poprosze o info
KARQL
do kazdej strony dodajesz cos takiego
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. define('IN_PHPBB', true);
  5.  
  6. $phpbb_root_path = './';//sciezka skrypttu
  7. include($phpbb_root_path . 'extension.inc');
  8. include($phpbb_root_path . 'common.'.$phpEx);
  9.  
  10.  
  11. $userdata = session_pagestart($user_ip, PAGE_INDEX);
  12. init_userprefs($userdata);
  13.  
  14.  
  15. $page_title = &#092;"STRONA\";
  16.  
  17. ?>

jesli nie chcesz zeby ci trzymalo sesje z index tylko osobana to zrob tak w powyzszym kodzie daj np PAGE_STRONA

1. <?php
  2.  
  3. #
  4. #----[OTWORZ]----
  5. #
  6.  
  7. includes/constans.php
  8.  
  9. #
  10. #----[ZNAJDŹ]-----
  11. #
  12.  
  13. define('PAGE_GROUPCP', -11);
  14.  
  15. #
  16. #----[DODAJ PO]----
  17. #
  18.  
  19. define('PAGE_STRONA', -12);
  20.  
  21. #
  22. #----[OTWORZ]----
  23. #
  24.  
  25. viewonline.php
  26.  
  27. #
  28. #----[ZNAJDZ]----
  29. #
  30.  
  31. case PAGE_FAQ:
  32. $location = $lang['Viewing_FAQ'];
  33. $location_url = &#092;"faq.$phpEx\";
  34. break;
  35.  
  36. #
  37. #----[DODAJ PO]----
  38. #
  39.  
  40. case PAGE_STRONA:
  41. $location = $lang['Viewing_STRONA'];
  42. $location_url = &#092;"../stron.$phpEx\";//tutaj swoja sciezke ustaw
  43. break;
  44.  
  45. #
  46. #----[OTWORZ]----
  47. #
  48.  
  49. language/lang_polish/lang_main.php
  50.  
  51. #
  52. #----[ZNAJDZ]----
  53. #
  54.  
  55. ?>
  56.  
  57. #
  58. #----[DODAJ PRZED TYM]----
  59. #
  60.  
  61. $lang['Viewing_STRONA']='Strona';
  62.  
  63. #opcjonaleni jeszcze to
  64. #----[OTWORZ]----
  65. #
  66.  
  67. index.php
  68.  
  69. #
  70. #----[ZNAJDZ]----
  71. #
  72.  
  73. case PAGE_FAQ:
  74. $location = $lang['Viewing_FAQ'];
  75. $location_url = \"index.$phpEx?pane=right\";
  76. break;
  77.  
  78. #
  79. #----[DODAJ PO TYM]----
  80. #
  81.  
  82. case PAGE_STRONA:
  83. $location = $lang['Viewing_STRONA'];
  84. $location_url = \"../strona.$phpEx\";//twoja sciezka
  85. break;
  86.  
  87. #
  88. #----[ZAPISZ ZMKNIJ]----
  89. #

Tyle powinno wystarczyc.
Ps. nie to zebym reklamowal ale patrz na suport phpbb2.pl/forum tam ejst duzo ciekawych rzeczy.

moja jeszcze mala propozycja jak robisz strone zintegrowana z forum to index forum zmien na forum.php i strone rob wq tym katalogu co froum. jak zmienic index.php na forum.php jest gdzies napsiane ale to juz inny temat
zalew
ok dzieki, ale sluchaj, takie rzeczy:

1. dawalem to co dales w pierszym kodzie, ale i tak przy przejsciu na forum nie przechodzilo logowanie, a w dodatku sid na forum byl inny niz ten, ktory mu przekazalem z sajtu

2. do czego sluzy ten caly drugi kod?

3. czy czasem to co dajesz to nie jest opcja, ze loguje sie na forum a przechodzi mi logowanie na strony? to tez sie przyda oczywiscie, ale musi byc opcja, ze loguje sie formularzem na stronie i w kazdej chwili moge przejsc na forum... stad pytalem co mam ustawic po swoim logowaniu, bo cos tego nie widze

4. opcja, zeby strona byla w katalogu forum absolutnie nie wchodzi w gre

zaraz jeszcze raz sprobuje to co wkleiles i wroce

ps. bylem na support bb ale o dziwo nie znalazlem nic co by mnie zadowolilo, ludzie integruja przeklejajac praktycznie caly formularz z forum na strone, albo przekierowujac logowanie na forum i wracajac na strone z powrtoem, a takie cos nie wchodzi w gre

rozumiem, ze nie ma po prostu opcji ustawienia session zmiennej jakiejs albo cookie na swoj sposob, ktora to durne phpbb wykryje?

ps2. polecam punbb.org, ludzie uzywajcie tego smile.gif jest to lepsze i od strony usera bo lzejsze i od strony konserwatora zabytkow, bo kod o ile tez niepiekny to przynajmniej krotki i logiczniejszy, zintergowanie logowania to jest chwila, co zreszta opisalem na forum punbb.. ale to tak offtopicowo
KARQL
jak ustawisz pierwszy kod i dobrze podasz $phpbb_root_patch to nie ma bata zeby nie dzialalo a ten drugi jest po to zeby ci w viewonline pokazywalo gdzie dany user jest.
zalew
mhm.ok w tkai razie to drugie olewam poki co.. jesli chodzi o to pierwsze to caly czas nie bangla, wchodze na forum a tam 'zaloguj'...
w ogole mam caly czas wrazenie ze czegos za malo mu sie podaje.. tylko ip usera? czy do userdata mam wsadzic mu wszystkie dane z bazy?

po prostu nie czaje czego tam brakuje, juz troche glupieje :/

/edit

generalnie chyba polece zaraz opcje konverta na punbb i tyle widzieli ten syf smile.gif
Devilish
KARQL czasami moglbys poczytac pare razy na bb2.pl

zalew - jesli dobrze zrozumialem to chcesz zrobic logowanie z portalu, tak zeby uzytkownik byl zalogowany takze na forum

odnosnik do action w formularzu djaesz do login.php, tylko tam sa 2 mozliwosci - albo robisz nowy plik login.php, albo instalujesz modyfikacje ktory przenosi do strony z ktorej sie logowales smile.gif pozniej operujesz tylko $userdata['session_logged_in'] itp smile.gif
nazwy poszczegolnych formularzy
uzytkownik - username
haslo - password
KARQL
ja mu napsialem jak ma zrobic ze jak ejst zalogowany na forum zeby go sesja trzymala na stronie bo chyba lepiej jest tak zrobic. na phpbb ostatnio nie siedze wroce jak skoncze cmsa.

edit: fakt faktem zle zrozumialem o co mu chodzi;]
zalew
obu wam dziekuje za pomoc smile.gif
jednak obaj czytacie tak samo ze zrozumieniem smile.gif

mowilem ze chodzi mi o opcje niezaleznego zalogowania, nie kopiowania formularzy, nie przerucania na forum, nie logowania jedynie przez forum smile.gif
sciagnalem tez wczoraj z phpclasses klase (pierwszy wynik z googla od razu), ktora ma niby dzialac ale mi nie dziala.. nie wiem w czym rzecz, wroce pewnie do niego jak znow do tego siade i krok po kroku sprawdze czy wszystko hula

na razie postanowilem, ze przekonwertuje na punbb gdzie juz rozpracowalem logowanie w obie strony.. szkoda mi czasu na tego ociezalego smiecia, poza tym czas ludziom wdrazac to co lepsze...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.