Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowy wygląd strony...
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
zbig13
Chciałem zmienić trochę wygląd mojej strony http://republika.pl/szok_2. Opracowałem wstępny projekcik w Photoshopie, tylko teraz mam problem, bo nie wiem jak to zrobić w HTML-u (XHTML-u) sad.gif Wszystkie poprzednie strony, które robiłem były raczej proste, standardowego, blokowego schematu. A z tym, nie wiem jak sobie poradzić. Myślałem o tabelach, ale to chyba kiepski pomysł, bo będą odstępy między poszczególnymi pozycjami i nie będzie widać tego efektu cieniowania. Proszę o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać!
Kas
Stronę możesz zrobić na tabelach lub divach.

Zacznij od samego szkieletu strony.
Jeżeli będziesz robił tabele wewnątrz tabel dobrym pomysłem może być użycie php i funkcja include(), niestety php nie działa na republice - musiałbyś znaleźć inne konto.
Wtedy dajesz menu w zewnętrznym pliku.

Prócz tego pokrój swoją grfikę na części i umieść w odpowiednich miejscach.
Jak sklecisz wszystko do kupy powinno być ok.
dag
Zalecam stworzenie strony zgodnie ze standardami sieciowymi. Stosuj DIV zamiast tabel, CSS, etc.

Jeśli uda Ci się stworzyć stronę w miarę zgodną ze standardami przyczyni się to w znaczny sposób do zmniejszenia transferu generowanego przez stronę. Powód? Mniejsza ilość przesyłanego kodu, a także łatwiejszy w utrzymaniu kod strony.
zbig13
Właśnie próbuje zrobić tą strone na divach, tylko cos mi nie wychodzi. Chodzi o to, że mam jednego diva, który jest jakby głównym. W nim są zawarte dwa inne i chcę, żeby te dwa divy zawarte w głównym divie były obok siebie, a one są niestety jeden, pod drugim. Może pokaże to na kodzie będzie prościej smile.gif
  1. <div style="display: block; width: 300px; border: solid 1px;">
  2. <div style="display: block; width: 150px; height: 500px; border: solid 1px;">1 div</div>
  3. <div style="display: block; width: 150px; height: 500px; border: solid 1px;">2 div</div>
  4. </div>

i potem wychodzi:
1 div
2 div

a ja chcę
1 div 2 div
Jak to zrobić?
kicaj
Zastosuj `float` i/lub `position` smile.gif
revyag
Div jest elementem blokowym, więc niepotrzebne jest nadawanie mu stylu display:block.
Co do problemu: przykład:
Kod
<style type="text/css">
body {
    text-align:center;
}
div#main {
    width:600px;
    margin:0 auto;
}
div#left {
    float:left;
    width:200px;
}
div#right {
    float:right;
    width:400px;
}

1. <div id="main">
  2. <div id="right">></div>
  3. <div id="left"></div>
  4. <br style="clear:both" />
  5. </div>
zbig13
Dzięki waszym poradom udało mi się już dojść do czegoś takiego. To już i tak sukces bo nie robiłem nigdy wczesniej strony na tych div'ach. Ale jak widać brakuje jeszcze paru rzeczy i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Po pierwsze: prawe menu odstaje od srodka (tresci strony), a po drugie to nie wiem jak zrobic zeby gora i dol lewego menu mialy zaokraglone rogi, tak jak na rysunku. Zapisałem góre i dół lewego menu w osobnych plikach tloLeweGora.jpg i tloLeweDol.jpg ale teraz nie wiem jak zrobic zeby byly tam gdzie trzeba w lewym menu. Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić. Kod strony mozna podejrzec w zrodle, ale na wszelki wypadek napisze go tu:

CSS
Kod
div.main {
   width: 800px;
}

div.left {
   float: left;
   width: 140px;
    height: 500px;
   padding-left: 6px;
   background: URL('./images/tloLeweSrodek.jpg');
}

div.leftTop {
    background: URL('./images/tloLeweGora.jpg');
}

div.right {
   float: right;
   width: 660px;
}

div.top {
    width: 556px;
    height: 120px;
    background: URL('./images/top.jpg');
}

div.tresc {
    width: 413px;
    height: 350px;
    padding-left: 15px;
    background: URL('./images/tloTrescSrodek.jpg');
}

div.rightMenu {
    height: 410px;
    padding-left: 6px;
}

HTML
  1. <div class="main">
  2. <div class="left">
  3. Lewe menu
  4. </div>
  5. <div class="right">
  6. <div class="top">
  7. </div>
  8. <div class="tresc">
  9. Treść strony
  10. </div>
  11. <div class="rightMenu">
  12. Prawe menu
  13. </div>
  14. </div>
  15. </div>
revyag
Pierwsze co, to poprawa tego co napisałeś snitch.gif
Ustawiłeś szerokość kontenera na 800px, a sumaryczna szerokość elmentów to 696px pytam więc czemu ? snitch.gif
Druga sprawa, wyrzucamy paddingi z divów pozycjonujących grafikę. Dlaczego ? Obejrz stronę pod ff i operą, zobaczysz smile.gif
Trzecia sprawa to umieszczanie tekstu w divach, tutaj zastosujemy padding elementu p, tekst nie będzie wtedy dotykał krawędzi.
Dodawnie górnego i dolnego zaokrąglenia, chyba źle pociąłeś grafę, bo obrazek tloLeweGora.jpg jest o 1px węższy od środka, zobaczysz zaraz.
Style wyrzuć do zewnętrznego pliku, łatwiej będzie się pracować.
Zmodyfikowany kod:
Kod
div.main {
   width: 696px;
}

div.ltop {
    width:139px;
    height:28px;
}

div.lmid {
    height: 500px;
}

div.lbot {
    height: wysokosc_dolnego_obrazka;
    background: URL('./images/tloLeweDol.jpg');    
}

div.left {
}

div.leftTop {
}

div.right {
}

div.top {
    height: 120px;
    background: URL('./images/top.jpg');
}

div.tresc {
    width: 416px;
    height: 350px;
    background: URL('./images/tloTrescSrodek.jpg');
}

div.rightMenu {
    height: 410px;
}

p {
    margin:0;
    padding:10px;
}

1. <div class="main">
  2. <div class="left">
  3. <div class="ltop"></div>
  4. <div class="lmid">
  5. <p>Lewe menu</p>
  6. </div>
  7. <div class="lbot"></div>
  8. </div>
  9. <div class="right">
  10. <div class="top">
  11. </div>
  12. <div class="tresc">
  13. <p>Treść strony</p>
  14. </div>
  15. <div class="rightMenu">
  16. <p>Prawe menu</p>
  17. </div>
  18. </div>
  19. <br style="clear:both" />
  20. </div>
zbig13
@revyag: wielkie dzięki! już udało mi się poprawić te błędy i wszystko jest ok.

Edit: Mam jeszcze tylko jedno pytanie: jaki parametr w CSS trzeba dodać do elementu main, zeby wszystkie divy w nim zawarte byly na srodku stronu, czyli po prostu jak wysrodkowac cala strone na divach? Szukalem w ksiazce i na roznych stronach o css odpowiedzi na to pytanie ale tam bylo tylko jak wysrodkowac tekst. A nie o to mi chodzi. A przy okazji zna ktoś jakiś darmowy serwer z obsluga php i[/B] najlepiej jeszcze MySQL?
revyag
Oj to niedokładnie szukałeś smile.gif
Kod
body {
    text-align:center;
}
div.main {
    margin:0 auto;
}
zbig13
No dobra, niby działa. Ale nie dałoby się zrobić tak, żeby wyśrodkowywały się tylko divy, a nie divy i tekst?
revyag
to do div.main dodaj:
Kod
text-align:left;

a jak potrzebujesz różnych pozycjonować tekstu na stronie dla każdego elementu musisz ustawić osobno.
zbig13
Ale właśnie w tym problem, że żeby wszystkie divy były na środku strony, to text-align musi mieć wartość center. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Samo
Kod
margin: 0 auto;
nie wystarcza. Próbowałem jeszcze
Kod
margin-left: auto;
margin-right: auto
ale mimo to divy są wyrównane do lewej. Żeby były na środku musze text-align ustawić na center. Dziwne trochę bo text-align powinien odnosić się tylko do tekstu...

Edit: Dobra rozwiązałem już problem. Po prostu do div.main dodałem
Kod
text-align: center;
ale do div.left i div.right
Kod
text-align: left;
Teraz jest dobrze bo i strona jest na środku i tekst jest wyrównany do lewej. Thx for help smile.gif
Edd_s
Jeśli ci są potrzebne jakieś adresy serwerów z php to zobacz sobie na tym właśnie forum w dziale Sewrewry WWW, jest tam taki przyczepiony temat: ADRESY SERWEROW HOSTINGOWYCH
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.