Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS]przeliczarka sztuk na paczki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
TomASS
Witam

Mam taki problemik. Klient ma możliwość tylko zakupu pełnych paczek. Ale w serwisie moze podać zarówno w sztukach jak i w paczkach (dwa pola input)
i teraz tak

1. jesli poda w paczkach, to w inpucie sztuki pojawia sie ilosc sztuk*ilosc pczek
2. jesli poda w sztukach, to przeliczy na pełne paczki

zrobilem juz jedna funkcje i niestety nie dziala:(
  1. <script type="text/javascript" language="JavaScript">
  2. <!--
  3. function przelicz(formularz,pole_sztuk,ilosc_w_paczce,pole_paczek){
  4. var sztuki = parseFloat(document.forms.formularz.pole_sztuk.value);
  5. var paczki = sztuki/ilosc_w_paczce;
  6. document.forms.formularz.value=paczki;
  7. }
  8. //-->
  9. <form name="form1">
  10. <input type="text" name="pole_szt1" onBlur="przelicz(form1,pole_szt1,100,pole_pacz1);"><br>
  11. <input type="text" name="pole_pacz1">
  12. </form>

Bardzo proszę o pomoc, bo z JS jestem cieńki jak szczypior, a bardzo tego potrzebuje.

Acha, szukam też jak się nazywa funkcja JS zaokrąglająca wartość do pełnych liczb (zawsze w góre) smile.gif

Dzięki
revyag
Kod
<script type="text/javascript" language="JavaScript">
<!--
function przelicz(pole_sztuk,ilosc_w_paczce,pole_paczek) {

var sztuki = parseFloat(pole_sztuk.value);
    var paczki = Math.ceil(sztuki/ilosc_w_paczce);

document.getElementById(pole_paczek).value=paczki;
}
//-->
</script>

Ta funkcja to ceil.
  1. <form name="form1">
  2. <input type="text" id="pole_szt1" name="pole_szt1" onBlur="przelicz(this,100,'pole_pacz1')"><br>
  3. <input type="text" id="pole_pacz1" name="pole_pacz1">
  4. </form>
TomASS
Super. Wielkie dzięki. Nie przepadam za JS, ale cóż, chyba będę się musiał przemóc i przecztać jakąś książkę dla początkujących. Może ktoś coś poleca. (Troszkę schodzimy z tematu, ale to chyba nie szkodzi smile.gif )

Ale wystąpił jeszcze jeden problem. JS żąda aby separatorem dziesiętnym była kropka. Chciałby aby w tym skryptcie znak przecinka ( ,) zamieniay był na kropke. Na pewno jest jakaś funkcja, ale już tyle szukam, że już siły nie mam sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.