Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ankieta + raporty - wykresy w PDF
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zombie
Planuję napisanie projektu polegającego na ankietowaniu grupy osób. O ile sama ankieta, administracja pytań, zliczanie odpowiedzi i obliczanie wyników to sprawa banalna, problematycznym zagadnieniem jest funkcja docelowa.

Po zliczeniu wyników grupy kilkuset osób należy wygenerować raport w PDF. Raport oprócz zestawień w tabelach ma zawierać kilka - kilkanaście dość specyficznych wykresów. Cała aplikacja ma działać onLine na zdalnym serwerze, do którego konfiguracji dostępu nie ma.

cechy wykresów:
  • zmienna liczba punktów na jednej z osi, natomiast wykres ma się równo rozkładać na całej stronie
  • atrakcyjność graficzna - ceniowane tła, logo, etc.
  • wykresy 'tortowe' i tzw. 'pajączki'
O ile udało mi się zorientować FPDF poradzi sobie z tym zadaniem, natomiast perspektywa wykorzystania jego klas wydaje się raczej karkołomna (czas nagli).

Pytanie brzmi: czy da się prosciej?

Jako, że z FPDF mam małe doświadczenia, będę wdzięczny za wskazówki na co zwrócić uwagę, jeśli ktoś już z podobną aplikacją walczył.
mike
Nie do końca jestem pewnien czy to temat na Pro.

Ale wracając do pytania.
Przecież możesz użyć biblioteki GD do manipulacji grafiką a potem wygenerowany w ten sposób obrazek zaaplikować do PDF'a za pomocą FPDF.

mike_mech masz racje. przenosze.
---
nospor
sobstel
Cytat(mike_mech @ 2005-09-20 08:08:55)
Przecież możesz użyć biblioteki GD do manipulacji grafiką a potem wygenerowany w ten sposób obrazek zaaplikować do PDF'a za pomocą FPDF.

nawet więcej, najlepiej użyc jakiejś gotowej biblioteki do generowania wykresów (jest ich troche np. phplot, graphpite, jpgraph, php/swf charts) i ten wygenerowany obrazek wkleić właśnie do pdfa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.