rsobczuk
21.10.2005, 10:05:15
Mam napisaną już aplikację w php, gdzie słowniki przechowywane sa w plikach [joke... :0]... przykładowo... statusy jakiegoś bytu, to tablica $TAB_STAT, a kolejne pozycje słownika -> klucz tablicy to id_słownika np $TAB_STAT[1] = 'aktywny'; $TAB_STAT[2] = 'nie aktywny'; $TAB_STAT[3] = 'zablokowany';
Tablica jest zadeklarowana globalnie...
Chcę teraz napisać zapytanie do bazy, które wyszuka mi userów wraz ze statusami...
Problem polega na tym, że kiedy sobie zrobię ORDER BY posortuje mi po id_klucza, a nie po jego nazwie...
Jak skonstruować zapytanie do bazy (myślałem jakoś CASE ... WHEN), żeby w wyniku zapytania "zamienił" mi id na nazwy zawarte w plikach...
Czekam na info...
pozdrawiam
--r>s
nospor
21.10.2005, 10:09:07
Ale ty cos zle napisales, albo masz namotane to co zrobiles.
W tabeli user trzymasz id do statusu. A status juz trzymasz w pliku a nie w bazie. gdzie sens i logika? jesli userow trzymasz w bazie a oni mają statusy, to i statusy trzymaj w bazie.
rsobczuk
21.10.2005, 19:32:53
No to jak nie rozumiesz czegoś to po co się odzywasz... [to miało nie być hamskie].
Słowniki są trzymane w pliku..., a w tabeli użytkownicy... każdy ma swój status... nic skomplikowanego tu nie ma, a przerabiać aplikacji nie będę... nie jestem jej autorem...
Moje pytanie jest takie samo jak było.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.